Jawo klar för Dif – till 2018

Foto: Jawo blir kvar i Djurgården.
FOTBOLL

Amadou Jawo har en plan för att förlänga karriären.

29-åringen har skrivit på för fem år med Djurgården, men hoppas hålla på längre än så genom att bli högerback.

– Man går neråt i banan under karriären, så det var därför jag startade så högt upp som möjligt, säger han.

Amadou Jawo blev av fansen framröstad som "Årets järnkamin" i fjol. Han vann den interna skytteligan med sina tolv mål och växte under säsongen fram till en av lagets ledare på planen.

Ändå var han bara i Djurgården på lån från Elfsborg, med ett uttalat mål att nå utomlands.

Tre månader har gått sedan dess och Amadou har övervägt flera erbjudanden. Men han stannade till sist i Djurgården. I dagarna löste klubben ut honom från det halvår han har kvar på avtalet med Elfsborg och signerade sedan ett kontrakt som sträcker sig till sista november 2018.

När Sportbladet träffar Jawo på Stockholms Stadion har han tränat med Gefle ett par veckor, men nu kommit till Stockholm för att stanna. I morgon gör han första träningspasset som Djurgårdsägd spelare.

– Jag har velat kolla mina alternativ, vilka länder och vilka klubbar som varit intresserade, därför har det dragit ut på tiden. I slutändan fick jag en bra helhetslösning utanför fotbollen, vilket gjorde Djurgården mest intressant, säger han.

”Längden var inte grejen”

Du vacklade länge, men skrev plötsligt på ett femårsavtal. Varför så långt?

– Längden var inte grejen. Om jag skulle utomlands skulle det vara ett jävla äventyr. Jag vill inte gå till en mittenklubb i någon liga, det ska vara något coolt. En klubb var så, men i längden kom Bosse Andersson (sportchef) med en helhetslösning som var bättre.

En klubb från Norge?

– Eh… det var olika länder som vi hade kontakt med.

Var du noga med att få med en klausul för att få lämna Djurgården vid ett bra erbjudande?

– Nej, jag la inte in någon sådan men vi vet var vi står. Pelle (Olsson, tränare) sålde mig när jag var i Gefle. Mitt mål är fortfarande att komma utomlands, men skillnaden är nu att om det händer kommer Djurgården också få pengar. Och i så fall vet jag att det är en klubb som vill satsa på mig, inte bara någon som chansar med mig för att jag är gratis.

Du höjer din egen prislapp genom att skriva på ett så långt avtal.

– Ja. Jag tror att det är bra för min fotboll att ha som mål att komma utomlands. Visst är jag tjugonio år, men jag kom till allsvenskan när jag var tjugotre. Innan det tränade jag två gånger i veckan.

”36... någonstans där”

När peakar du?

– Folk kommer upp som sexton-sjuttonåringar och tränar fem-sex pass i veckan. Min kropp borde ha flera år på sig att bli fulltränad. Jag känner mig inte stelare eller har fått fler skador för att jag är äldre. Peaken kommer förhoppningsvis nu, det här året och nästa. Jag har utvecklat målgörandet och förutser var jag ska ligga. Innan var jag… inte velig, men jag tog inte avslut.

Vad är målet för säsongen?

– Jag ska försöka göra mer än tolv mål. Förra året ville jag komma upp i tvåsiffrigt och stannade på tolv, så det ska jag slå nu. Det är mitt uttalade mål.

Om fem år är du 34. Är karriären över då?

– Nejnejnej. Då är det dags att jag blir högerback. Man går neråt i banan under karriären, så det var därför jag startade så högt upp som möjligt. Det är inte vetenskapligt bevisat, men jag känner mig fräsch i kroppen och borde kunna fortsätta. När jag opererade mig 2012 (skada i låret) skulle jag vara borta sex-sju månader, men jag var tillbaka efter tre.

Så gissa en siffra: hur länge fortsätter du?

– Jag skulle säga 36. Någonstans där.

ARTIKELN HANDLAR OM