Bond-skurkens nya galenskap

Publicerad 2013-12-30

Vincent Tans tio galnaste beslut

Med mustaschen, de smala glasögonen och den röda matchtröjan nedstoppad i byxorna har Vincent Tan blivit Premier Leagues egen Bond-skurk.

Efter tre år och tio galenskaper står 61-åringen utan tränare med en klubb på väg ur ligan.

Strategin för att rädda Cardiff City?

Siffran 8.

Vincent Tan är en av Malaysias mest framgångsrika affärsmän. 61-åringen, som kom från knappa förhållanden, började arbeta på bank redan som 16-åring innan de försäkringar han sålde på kvällarna förvandlades till ett heltidsjobb. Det stora klippet kom sedan tack vare USA.

På 80-talet köpte Tan franchise-rätten för McDonalds och introducerade senare även Starbucks och 7-Eleven i Malaysia. Via sin nära vänskap med premiärministern i landet fick Tan 1985 också ensamrätt när det statliga lotteriet privatiserades.

Sedan dess har pengar inte varit något problem för Tan och efter att ha förförts av brittisk fotboll köpte malaysiern in sig i skuldtyngda Cardiff City 2010. Han gjorde det med en tydlig agenda: Klubben skulle bli ett företag som även är framgångsrikt i Asien.

Bytte loggan och färgen

2012 bytte Tan klubbens blåa färg mot röd och tog bort den klassiska fågeln i loggan för att ersätta den med en drake.

– I sydöstra Asien är röd glädjens färg, det är färgen för ­firande och fest. I kinesisk kultur är blå däremot sörjandets färg. Om man tittar på Manchester United och Liverpool så är de röda – och de är mycket mer framgångsrika och har mycket fler supportrar än Chelsea och Manchester City, sa Tan till BBC i sin enda riktigt stora intervju sedan övertagandet.

Men Tan ville bestämma långt mer än bara över klubbens framtoning. Efter att laget avancerat till Premier League tyckte Tan att sportchefen Ian Moody inte skötte sitt jobb. Sagt och gjort sparkades Moody och ersattes av 23-årig kazaken Alisher Apsalyamov vars främsta idrottsliga merit var att han praktiserat hos Cardiff City under sommaren – med att måla om fasaden på arenan.

Den officiella anledningen till avskedandet var att sportchefen hade sprängt den på förhand uppsatta transferbudgeten inför säsongen. Men enligt The Guardian var varken Moody eller managern Malky Mackay de som godkände värvningarna. Det gjorde istället Simon Lim, Tans vän som fått ta över ordförandeklubban i klubben.

En av de mindre uppmärksammade värvningarna klubben genomfört var köpet av Etien Velikonja från Maribor i juli 2012. Enligt The Guardian dök slovenen helt plötsligt bara upp på klubbens träningsanläggning med skorna i handen och sa att han skrivit på för Cardiff City.

Efter 17 månader har 24-åringen spelat totalt 73 minuter för laget men lyft sin sexsiffriga lön varje vecka, utöver transfersumman på knappt 18 miljoner kronor. Enligt The Guardian var det Tan själv som genomförde affären, mer eller mindre bakom ryggen på övriga i klubben, efter att ha övertygats av spelarens agent Jorge Mendes.

Skickade taktiska order under matcher

Mendes ska dessutom ha förhandlat affären för Cardiffs räkning med säljande Maribor och därefter lyft sin procentuella del av övergångssumman.

– Om köparen är dum nog att köpa en spelare som är värderad till 500 000 (euro) för två miljoner euro så är det hans problem, sa Robert Vrtovec, president i Velikonjas tidigare klubb ND Gorica som fick en del av övergångssumman.

Tan bor fortfarande i Malaysia men flyger in till matcherna i Wales i sitt privatplan. Från hedersläktaren ska han enligt BBC dessutom ha skickat meddelanden till managern Malky Mackay mitt under matcher med order om att förändra taktiska drag i spelet. Spelarna ska nu ha bett klubben att porta dess egen ägare från omklädningsrummet efter att Tan hamnat i en dispyt med spelartruppen över utbetalningar och bonusar.

61-åringen själv ser dock inga problem med sitt engagemang.

– Jag gillar att gå ner i omklädningsrummet och tala med spelarna. Speciellt Craig Bellamy.

– Om du lägger in en massa pengar så måste du givetvis få bestämma saker. Varför i helvete skulle du annars vilja investera? Skulle jag slänga in 70 miljoner pund utan att sedan vilja bestämma? Ser jag korkad ut i era ögon?

Tans senaste beslut är att sparka tränaren Malky Mackay, efter att ha blivit rasande över managerns förhoppning om nyförvärv i januari trots att inga löften getts. Ett avsked som fått klubbens supportrar att hota med uppror. Ägaren följde själv upp med att bua ut det egna laget efter att de tappat 2-0 till 2-2 mot Sunderland i den första matchen utan Mackay.

Klubbens förstaval som ersättare än enligt The Guardian Ole-Gunnar Solskjaer men norrmannen har varnats av sin förre manager Sir Alex Ferguson för att ta över laget. Anledningen är enkel: Vincent Tan.

Vill värva spelare med åtta i födelsedatan

När de tredje kalenderåret med Tan i Cardiff City ska sammanfattas kan vi konstatera att han förvandlat ett blått och skuldtyngt Championship-lag till ett rött Premier League-lag. Han har gjort det på sitt eget sätt och under processen gjort sig själv till hela de brittiska öarnas egen Bond-skurk.

– Några var upprörda, men det är som det är i alla affärsverksamheter. Kan vi bara få 75 eller 80 procent av kunderna ­nöjda så gör det inte så mycket om 20-25 procent inte är glada, har Tan tidigare sagt.

Nu går klubben in i ett transferfönster i januari med gott om pengar men utan både tränare och en sportslig ledning med någon egentlig fotbollskunskap. Det är dessutom osäkert om sportchefen Alisher Apsalyamov får fortsätta då han inte har något arbetstillstånd i Storbritannien.

Det kan med andra ord bli upp till Vincent Tan ensam att hitta spelare som ska rädda klubben kvar i Premier League. 61-åringen har också en plan.

Enligt brittiska Metro ska Tan ha sagt till klubbens styrelse att han föredrar att de köper spelare som har nummer 8 med i sitt födelsedata. Ett tal som är respekterat i Malaysia och en siffra som Tan själv påstås uppskatta.

Ni kanske minns floppvärvningen Etien Velikonja? Född 16 december 1988.

Följ ämnen i artikeln