Mejla

Simon Bank

Bank: Fan ta er om ni lämnar Zlatan ensam

FOTBOLL

Lars Lagerbäck bär Tony Pulis-keps.

En sömnig morgon medan regnet faller har man tid att se de små, små sakerna.

De stora sakerna?

De ser vi ändå.

Zlatan ska lyfta Sverige. Sverige ska sänka Danmark.

Samling på Råsunda, väder som de första iskalla stråken innan duschen blivit varm. Det är så grått att det krävs att Roland Andersson skriker sina ”BRRAU, KIM!” och ”ÅSSÅ RROUNT PÅ CHIPPEN!” för att man ska se att det är Källström och Wilhelmsson som joggar runt och leker danska mittfältare.

Hur det känns?

Som att det börjar nu.

Vi har skumpat runt på den här gropiga, geggiga VM-vägen i ett halvår nu, Sverige har hängt med så gott det gått. Inte åkt av vägen, hållit hastighetsgränsen, tagit ett litet stopp för fika i Albanien och sett till att inte släppa den där röda, portugisiska Ferrarin förbi sig.

På lördag väntar, för första gången, en stor fet avfartsskylt där det står SYDAFRIKA med versaler – och missar Lars Lagerbäck den svängen så kommer han att sitta i en bil på väg mot Grönland, med gnälliga ungar i baksätet.

Men i går hade han alltså keps på sig. Det kanske hade med fokusering att göra. Eller med regnet.

Grym smäll om Isaksson inte kan spela

Vad ska vi förvänta oss?

Allt, förstås. Fotboll är ju en gång för alla något som kan avgöras av att en mittback halkar, att en mittfältare gör en usel match, av att en skyttekung klackar, av att en full supporter rusar in och försöker nita domaren.

Eller, för all del, av ett krampande målvaktslår.

Just som vi satt och räknade igenom hålen i det danska laget – halva deras centrallinje är borta – så högg det till i Andreas Isakssons lår, och så fick vi något att fundera på själva. För ett lag som lever på sina riskkalkyler så är det en grym smäll om Isaksson nu inte skulle kunna spela på lördag.

Eddie Gustafsson är en kompetent målvakt, men ett par procents säkerhet försvinner. Och Lagerbäck gillar sina procent, han bevakar dem som en lejoninna bevakar sina förstfödda.

Men det här är en cupfinal.

Han måste inte vinna den, men han måste gå in för att vinna den, och så här sa han i går när han hade tagit av sig kepsen:

– Du vinner och förlorar inte matcher på en spelare.

Jag hoppas att han och hans lag spelar utifrån den övertygelsen också.

Zlatan Ibrahimovic är en skyttekung, men även om det är lätt att få för sig det så gör han inte sina mål helt själv. När Inter blir – som de blir ibland – ett lag utan offensivt understöd, där han är helt ensam på topp, så gör han inga mål.

Som att göra om is till glass igen

Det spännande i det här laget har ett namn och ett ansikte och en skytteligatitel, men fan ta er om ni lämnar Zlatan ensam.

Sverige har gjort två mål hittills i kvalet, och när de skulle försöka utveckla sin offensiv så var det genom att ge upp hela grunden och gå över till trebackslinje. Det var som att försöka göra om is till glass genom att ta bort vattnet.

Understödet måste komma från andra håll. Täcket räcker inte till allt, men Kim Källström eller Anders Svensson måste få ett friare uppdrag än att bara vinna sina defensiva matcher. Christian Wilhelmsson (som spelade framför Mikael Nilsson igår) kan vara ett hot mot Danmarks svajiga vänsterkant. Behrang Safari kanske är trygg nog nu för att få släppa sin full-fart-framåt-filosofi fri även i landslaget?

Danmark är inte hälften av det (världs)lag de var sex-sju år sen, Sverige ska vinna den här matchen sex gånger av tio.

Problemet är att de behöver vinna just den här gången.

De behöver fart och hot kring Danmarks backlinje. En Daniel Agger med allt framför sig är en världsback. Och Simon Kjær är jag förälskad i, ett monster med änglaansikte som var ännu bättre än Palermo trodde när de köpte honom. Det gäller samma sak där, tvingar man honom att flytta sig får han problem.

– En ärlig back, sa Zlatan om Kjær, på sin finaste ibralienska.

Sen sa han också att han haft medspelare i Inter som öppnade ytor för honom, att det är därför han är skyttekung.

Nationalpoet Ibra trivs bäst i öppna landskap.

Om Lagerbäck har ett jobb så är det att se till att han får det, att ge Zlatan Ibrahimovic artikulerade uppspel och ett par alternativ.

Zlatan kan i och för sig uppfinna alternativ själv också, till och med såna som inte finns.

Men det vore dumt att räkna med det.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Av: 

Simon Bank

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll