Uefa utreder massvis med läggmatcher

Flera Champions League-matcher granskas hårt

Uefas president Michel Platini.
Uefas president Michel Platini.

Europeiska Fotbollförbundet, Uefa, utreder 40 misstänkta läggmatcher i Champions League och Uefa-cupen. Misstankarna sträcker sig fyra år tillbaka i tiden – och de flesta misstänkta lagen kommer från Östeuropa.

Det är nyhetsbyrån AP som skriver om Uefas utredningsarbete under fredagen. Peter Limacher, som jobbar med disciplinära frågor på Uefa, berättar för AP att det gäller tidiga kvalmatcher mestadels mellan lag från Östeuropa.

Misstanke finns om illegalt spel

Uefa befarar att det handlar om illegala spel på uppgjorda matcher. Såväl spel på halvtidsresultatet som på slutresultatet.

– Just nu undersöker vi mestadels östeuropeiska lag. De vet att de förr eller senare kommer åka ut så de bestämmer sig för att de då lika gärna kan göra sig en vinst, säger Peter Limacher enligt AP.

Limacher på frågan om vilka konsekvenser det här kan få för klubbarna:

– Det kommer nog ta tid (att få till en fällande dom), men i de fall där vi samarbetar med polisen är det inte alls omöjligt.

Uefa bygger upp ett nätverk

Peter Limacher berättar också att Uefa håller på att bygga upp ett nätverk av informatörer över Europa som ska hjälpa till att förhindra framtida läggmatcher och illegala spel.

– De kan förse oss med information och ge oss speciella kontakter, säger han.

En av matcherna som utreds är FK Milanos 2–12-förlust mot kroatiska Slaven Koprivnika i juli i den andra kvalomgången till Europa League. Kriminella gäng och spelsyndikat från Asien är Uefas och polisens primära fiende, meddelar Peter Limacher.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.