Mejla

Patrik Brenning

Är bland det fulare jag sett på en fotbollsplan

Brenning: Borde inte få spela igen den här säsongen

Foto: EUROSPORT

FOTBOLL

Det debatteras om videogranskningar i fotbollsmatcher.

Vi borde börja med att öppna för efterhandsanalyser av rent farliga situationer.

Cardiffs Joe Bennett borde inte få spela fotboll mer den här säsongen.

Ja, det kanske är ett väl hårt straff. Ja, jag kanske skriver det här i allt för stor affekt. Men den tackling Joe Bennet delade ut på Manchester Citys Leroy Sané i Citys FA-cupseger var inget annat än fruktansvärd.

Tur att han inte hade bättre grepp

Sané hade löpt sig fri i en kontring och var ren med fri väg mot Cardiff-målvakten Neil Etheridge när Bennet bestämde sig att det var värt risken att kanske avsluta 22-åringens karriär på högsta nivå för att rädda sig undan ett 0–3-mål i en match som i praktiken redan var förlorad. Bennett kom in med full fart, med sträckt ben och satte sina dobbar rakt över Sanés smalben. Dessutom det ben 22-åringen vid tillfället vilade hela sin kroppstyngd på.

Det var ren tur att Sanés dobbar inte hade bättre grepp i gräset. Nu gjorde det dåliga fästet att mittfältarens fot kunde glida i stället för att hans ben gick rakt av. För ja, det hade hänt annars.

På lördagen ryckte det nya videogranskningssystemet VAR sönder West Bromwich segermatch mot Liverpool fullständigt. Debatten gick då återigen het kring om målsituationer och annat egentligen ska granskas med videosystem i realtid under matcherna.

Oavsett vad man anser om det tycker jag en annan fråga borde vara överprioriterad den.

Blev bara varnad

För innan vi bestämmer oss för om tacklingar eller straffsituationer ska kunna granskas under spelets gång kan vi väl först enas om att farliga överfall i alla fall ska granskas i efterhand? Även om domaren sett och tagit ställning till situationen under spelets gång.

Domare Lee Mason och hans team ansåg nämligen att Bennetts överfall (det är det enda rättvisa ordet) inte förtjänade mer än en varning. Trots att tacklingen kunde – och borde – ha bedömts som både farligt spel och målchansutvisning.

Leroy Sanés säsong kunde ha slutat på söndagen. De som brutit ett ben vet vad en sådan här situation hade kunnat innebära för hela 22-åringens karriär.

Men Joe Bennett fick trots det jogga ifrån situationen med en tillrättavisning och spela på fram till tilläggstid i andra halvlek då han såg rött efter en till stygg tackling. Detta samtidigt som Citys manager Pep Guardiola ansåg att det var bäst att plocka av Sané redan i halvtid.

Det är ett problem för fotbollen. Ett slående lättlöst sådant dessutom. Granska och stäng av!

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Resultatservice

Av: 

Patrik Brenning

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

#PlusSport

Leroy Sané

Manchester City

Cardiff City

Sportbladet Plus