Billborn ny Bajentränare – trots kommentaren om sina drivkrafter

avStaffan Dickson

Stefan Billborn är Hammarbys nya huvudtränare.

Trots att han för bara några dagar sedan sa att de som ville ha jobbet kanske hade ”lite andra drivkrafter” än han själv.

– Jag tror fortfarande på den kommentaren. Jag har aldrig haft som målsättning att göra karriär, säger han till Sportbladet.

Dagen började med nyheten att Tele2 och Comhem slås ihop. När Hammarby några timmar senare presenterade vem som tar över på Tele2 var det ingen som kom hem. Han fanns redan där – assisterande tränaren Stefan Billborn, 45, blir huvudansvarig efter sparkade Jakob Michelsen.

Samme Billborn som bara härom dagen sa till Fotbolldirekt att han trodde att de som strävade efter att bli huvudtränare kanske hade ”lite andra drivkrafter” än han själv har.

– Jag tror fortfarande på den kommentaren. Jag har aldrig haft som målsättning att göra karriär. I BP körde jag 13–16-åringar, 13–16-åringar, 13–16-åringar, om och om igen. Till slut blev Ola Danhard (klubbdirektör) förbannad och sa att jag var tvungen att ta juniorerna. Sedan var jag där några år innan jag klev upp i A-laget. 

Jämför med Wettergren

Stefan Billborn har fortsatt på samma sätt i Hammarby.

– Jag jobbade inte i Hammarby 2016 för att jag skulle jobba i A-laget 2017. ”Vi vill att du ska vara i A-laget 2017, vad tycker du om det?” frågade de. ”Okej, det gör jag”, sa jag. Och det är samma sak nu. Det har blivit så bara.

Sportchefen Jesper Jansson jämför Stefan Billborn med sin gamla kollega Peter Wettergren, numera assisterande tränare i landslaget och tidigare i FC Köpenhamn.

– En oerhört kunnig och fantastisk person som har valt att jobba med hantverket men som i rätt läge är beredd att kliva fram.

– Jag tror inte att han har några problem att hantera det här. Jag tror att han känner en oerhörd stöttning och förtroende från oss runtomkring.

Skarpt läge i måndags

Frågan om hur han skulle känna för att bli huvudtränare i Hammarby fick Stefan Billborn redan i november. Men det var först i måndags som det blev skarpt läge.

– Nu när jag haft så lång tid på mig att fundera – eftersom jag visste att frågan kanske skulle komma – kände jag att ”äh vafan”.

Till slut var det förtroendet från spelarna som gjorde att han tackade ja.

– Enbart det.

ARTIKELN HANDLAR OM