Sören Åkeby: Det här gör mig orolig

FOTBOLL

Drillo-fotbollen regerar - men för Djurgården är anfall bästa försvar

Defensivt spel och kontringar ökar chansen till seger.

Drillo-fotbollen har gjort succé i årets allsvenska.

Djurgården går emot strömmen.

- All respekt för Drillo men så kommer vi aldrig spela, säger Sören Åkeby.

Drillofotbollen har kommit till allsvenskan.

Den är här för att stanna.

I alla fall om Egil "Drillo" Olsen själv får bestämma.

- Jag är överraskad över att inte fler lag spelar kontringsfotboll, säger den 60-årige fotbollsfilosofen till Sportbladet.

Foto: Sportbladets avslöjande om att Drillo-effekten har drabbat allsvenskan gör Sören Åkeby orolig. "Då är vi tillbaka i England 1980 och det skitspelet", säger han.

Lågt försvarsspel, snabba omställningar och rakt mot mål.

En framgångsrik taktik under fotbolls-VM.

Och i allsvenskan.

Sportbladet kunde i går statistiskt slå fast att defensivt spel, kontringar och litet bollinnehav ökat chanserna till seger under de nio första omgångarna.

Samma fotboll som Norges förbundskapten Egil "Drillo" Olsen förespråkade under det tidiga 90-talet:

- Fotboll ska vara effektivt, inte vackert för publiken. Bättre än eget anfall är att sparka bollen till inkast åt dom andra, så att vi får ta tillbaka den, har "Drillo" sagt.

"Tillbaka i England 1980"

Djurgårdens tränare Sören Åkeby är oroad.

- Det här gör mig orolig, säger han efter att tittat på Sportbladets sammanställning.

- Den fotbollen går ut på tre-fyra touch, sedan avslut. Vinna boll, sätta djup. Då är vi tillbaka i England 1980 och det skitspelet.

- Den fotbollen vill jag inte se. Det är inte bra om man tjänar på det.

Hammarby och AIK är två exempel som ger Drillo rätt: de har haft skyhögt bollinnehav, men inte lyckats vinna sina matcher.

Dominerar - och vinner

Djurgården går emot strömmen. De dominerar matcherna - och vinner. Som i går mot Hammarby: 53-47 i bollinnehav, 2-1 i mål.

Men också Djurgården har märkt att det kan straffa sig med för mycket boll.

- Vi har inte haft samma utdelning i år. Men när vi förlorat har individuella misstag och tillfälligheter också varit inblandade, säger Åkeby.

- Visst kan vi bli lite för omständliga i bland. Men jag tycker det är att föredra. Vi går in för att spela attraktivt OCH effektivt. Det finns ingen motsättning.

Inför Hammarby-matchen hade Sören Åkeby och Zoran Lukic gjort vissa förändringar. Lägre försvarsspel än tidigare, två defensiva mittfältare (Rehn/Johansson) jämfört med en.

Är även Djurgården på väg mot Drillo-fotbollen?

- Vår devis är fortfarande att anfall är bästa försvar, säger Sören Åkeby.

Tendensen i svensk fotboll är klar. Allt fler lag spelar kontringsfotboll.

Blixtsnabba omställningar från anfall till försvar ger farliga målchanser, och ofta är inte spelövertag samma sak som seger.

- Det finns inget värde i att hålla bollen inom laget, speciellt inte när man redan gjort en bra passning. Då ska man gå rakt på mål och avsluta snabbt, säger Drillo.

Han har alltid förespråkat kontringsfotboll. Den kontroversielle före detta norske förbundskaptenen har utvecklat ett eget taktiskt system. Reglerna är enkla - snabba omställningar, långbollar och effektivt spel.

Utnyttja obalansen

- Man ska utnyttja obalansen i motståndarlaget. När de tappar bollen är de som mest sårbara och då ska man slå till, förklarar Drillo.

- Sverige är ett av de landslag som är mest genombrottsvilliga. De spelar ungefär som det norska landslaget, det finns många likheter..

Är det här framtidens fotboll?

- Ja, det tror jag verkligen. Jag är överraskad att inte fler lag utnyttjar den här sortens spel, att de i stället fortsätter synda med mer långsam fotboll.

Hur kan Drillo-fotbollen utvecklas ytterligare?

- Att spelarna blir individuellt mer skickliga sker automatiskt och det behöver man som tränare inte tänka på. Däremot måste det lagtaktiska spelet utvecklas. Där finns det mycket att jobba med, säger Egil "Drillo" Olsen.

Förr blev han hånad för sin fotbollsfilosofi. Nu är den hetare än nånsin. Mannen i gummistövlarna har vunnit.

Djurgården går mot strömmen:

Kontringsfotbollens fyra grundbultar:

Sportbladet i går:

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM