Linköpings nyförvärv redo för cup-premiären

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYR N
Filippa Angeldal här i Hammarby-dressen.

avErik Wallskog

FOTBOLL

I december lämnade Filippa Angeldal Hammarby för svenska mästarna Linköping.

Efter två månader i den nya klubben har 20-åringen redan märkt av tydliga skillnader på föreningarna.

– Det är mer proffsigt här, det känns verkligen som att komma till en arbetsplats, säger mittfältaren.

I morgon lördag drar damernas gruppspel i svenska cupen i gång. Fjolårets svenska mästare och cuptvåa Linköping tar emot Limhamn Bunkeflo på hemmaplan.

För nyförvärvet Filippa Angeldal kan matchen innebära tävlingsdebut för östgötarna.

– Det ska bli kul. Jag känner att jag har kommit in bra i omgivningen och hela laget är jättepeppade på att dra igång med tävlingsmatcherna. Vi har tränat på riktigt tufft nu under försäsongen, så vi är redo, säger hon.

Damallsvenskans MVP

2017 var ett lyckat år för Filippa Angeldal. Nykomlingen Hammarby slutade sjua i damallsvenskan och på fotbollsgalan i november blev hon utsedd till seriens mest värdefulla spelare.

Succén gick inte Linköpings FC förbi. I december presenterade mästarklubben att man värvat mittfältaren från Bajen.

– Jag kände att det var dags för en ny utmaning och ta nästa steg i min karriär. När Linköping hörde av sig så blev jag förstås glad. Jag vägde för och nackdelar mot varandra, men jag kände att det här var det bästa steget för mig och min utveckling, säger Angeldal.

Ser fram emot Champions League

Att de båda klubbarna skiljer sig åt är det ingen fråga om.

– Det är svårt att jämföra. Men den största skillnaden är tempot, det är mycket högre här. Sedan så är förutsättningarna i LFC mycket bättre vad det gäller allting. I Bajen så var träningstiderna inte alltid de bästa och man måste jobba vid sidan om till exempel. Här går det att fokusera fullt ut på träningen.

Hur har den omställningen varit?

– Det är annorlunda mot vad jag är van vid, men jag vill vara i en klubb med höga ambitioner. Konkurrensen är såklart därför hårdare, man måste prestera varje träning för att få spela på matcherna här. Jag ser fram emot att kriga för min speltid och ska göra allt jag kan för att hjälpa laget.

Angeldal har hittills under karriären hunnit med 52 landskamper för diverse ungdomslandslag. Flytten till Linköping hoppas 20-åringen ska innebära att förutsättningarna för att uppfylla andra personliga mål ska förbättras.

– Champions League ska bli jättekul att spela, det är något alla fotbollsspelare vill göra. Sedan hoppas jag kunna nå A-landslaget, det är något jag drömt om sedan jag började spela fotboll.

Vid den här tidpunkten förra året föreberedde sig innermittfältaren för en nedflyttningsstrid med Hammarby. I år är det något annat i kikarsiktet.

– Vi vill vinna allt vi ställer upp i. Vi är ett lag med många bra spelare och vi vill alltid få ut maximalt av vår förmåga på matcherna.

Vad har ni sagt inför matchen mot Limhamn Bunkeflo?

– Vi ska gå ut och göra det vi tränat på. Marcus (Walfridsson, tränaren) har ett litet annorlunda tänk mot hur det var innan, så vi ska fokusera på att sätta grunderna, avslutar hon.