Svenska Cupen fotboll (herrar)

Tankovic: ”Det är SM-guldet vi vill åt”

avMichael Wagner

Foto: J RGEN JARNBERGER / BILDBYR N

BORÅS. En tveksam försäsong och utslaget ur cupen som grupptrea.

Men Hammarby såg ett fall framåt och det som hägrar längre fram.

– Det är SM-guldet vi vill åt, säger Muamer Tankovic, 22.

När försäsongen och de tre gruppspelsinsatserna i Svenska Cupen sammanfattas för Hammarby så är Bajen inte med bland kvartsfinallagen och på de sju matcherna har det bara blivit två segrar.

Men såväl spelare som tränaren Stefan Billborn såg 1–2-förlusten mot Elfsborg som ett steg i rätt riktning:

– Vi gör en bra första halvlek, en av de bättre vi har presterat den här våren. Vi borde ha gjort något eller några mål. I andra halvlek kommer vi inte upp i samma energi, säger Billborn.

Relativt nöjd

– Jag tror jag kommer vara relativt nöjd med vår insats, inte resultatet givetvis, när jag ser matchen efteråt. 

Hur ser du på ert cupspel som helhet?

– Vi har pendlat mycket i våra prestationer, kanske mer i de andra matcherna än nu mot Elfsborg. Vi har haft stor omsättning på spelare och vi har haft många olika lag i matcherna under försäsongen. Vi har gjort lite för många enkla misstag när vi har släppt in våra mål.

– Vi kommer fortsätta att jobba på helheten och med att få in alla spelare på planen också. Vi får nog använda några av de matcher vi har fram till allsvenskan att spela in tidigare skadade spelare, säger Hammarbytränaren. 

Muamer Tankovic var en av Hammarbys bättre spelare mot Elfsborg, men där spelet stämde för anfallaren ute på planen funkade det inte när chanserna dök upp.

Ärligt självkritisk

Det tidigare AZ-proffset hade ett fint skott i ribbans överkant men också ett par lägen som han brände rejält. 22-åringen var också ärligt självkritisk:

– Det är tungt att förlora, men hade vi varit lite mer skärpta i första halvlek så hade vi kunnat ta den här matchen. Andra läget som jag får (passning från Pa Dibba) ska jag göra mål på.

Inte heller Jiloan Hamad eller Imad Khalili fick till det i offensiven.

Hur ser du på kritiken som kommer riktas mot er stjärnor som värvats till Hammarby?

– Låt säsongen och allsvenskan börja så ska vi visa sedan. Det är SM-guldet vi vill åt, det är det vi vill vinna. Sedan kan diskussionen börja efter de prestationerna. 

– Jag känner att jag blir bättre för varje dag, säger Tankovic.

Effektivast var ännu en gång en veteran. Hammarbys reducering kom åter sedan Kennedy Bakircioglu visat sin skicklighet vid en frispark.

Stort revanschsug

– Vi är otroligt besvikna att vi åker ur. Vi lider med fansen och de som åkt hit ned för att stötta oss, men satsningen fortsätter. Vi har mer att hämta ur det här laget. Det finns en enorm potential och vi kommer bli starkare när vi får tillbaka våra skadade spelare, säger frisparksmålskytten.

Hur kommer era mer kända spelare ta kritiken om att de inte presterar tillräckligt bra?

– De tacklar det bra. De är vinnarskallar. Det är en månad kvar. Det här skapar ett revanschsug till allsvenskan, säger Kennedy Bakircioglu.