Zlatan, Källström och ”Isak” ger klartecken

avPetra Thorén

”Chans för alla som älskar fotboll att visa sin uppskattning”

Foto: Bildbyrån
Källström, Ibrahimovic och Isaksson kommer till galan.

BUDAPEST. Få spelare från "nya landslaget" på måndagens Fotbollsgala, men en stark stjärntrio är klar.

Efter spekulationer bekräftar nu Svenska fotbollförbundets Håkan Sjöstrand att Zlatan Ibrahimovic, Kim Källström och Andreas Isaksson kommer till galan.

– Det betyder jättemycket såklart, det är en chans för alla som älskar fotboll att visa sin uppskattning för allt de här spelarna har gjort, säger generalsekreteraren till Sportbladet.

Efter EM i somras tog tre stora landslagskarriärer slut: anfallaren Zlatan Ibrahimovic, med 116 landskamper, mittfältaren Kim Källström som gjort 131 matcher i blågult och målvakten Andreas Isaksson som landade på 133.

Expressen publicerade i början av november uppgiften att trio skulle komma till Fotbollsgalan, som arrangeras på måndag kväll.

Men först nu är allt klart.

– Jag kan bekräfta att Kim Källström, Zlatan Ibrahimovic och Andreas Isaksson kommer till Fotbollsgalan, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

United har gett klartecken

Med all respekt för Kim Källström och Andreas Isakssons karriärer, men den allra största stjärnan är förstås Zlatan Ibrahimovic, förbundskapten Janne Andersson självklara val till vinnare av Guldbollen.

Manchester United går med på att släppa i väg Zlatan Ibrahimovic, som är avstängd i ligamatchen mot Arsenal på lördag men som förväntas spela i Europa League mot Feyenoord veckan efter.

Var det svårt att hitta en lösning för att få Zlatan Ibrahimovic till Stockholm?

– Det är alltid en utmaning utifrån det späckade program han har, men jag upplever att det både för honom och de två andra finns en stolthet över att ha representerat svensk fotboll.

 José Mourinho har inte satt käppar i hjulet?

– Ha ha. Näe, enligt den information som jag har så vet jag inget annat än att han kommer.

Det har spekulerats i att Zlatan Ibrahimovic kommer att få ett hederspris?

– Folk får gå till galan eller se den på tv så får man veta vad som kommer att ske.

”Damernas OS-silver är vägledande”

Vilken form av uppvaktning spelarna kommer att få bestämmer Svenska fotbollförbundets styrelse.

– Det fattas beslut från fall till fall, säger landslagschefen Lars Richt.

Under tisdag kväll spelar svenska herrlandslaget sin sista landskamp för året, Ungern borta.

Men när Fotbollsgalan ska firas på måndag kväll är det få spelare i det nya landslaget som kan komma.

För första gången i galans historia ligger tidpunkten för fotbollsfesten är på ett datum då svenska herrlandslaget inte är samlat.

Detta för att ge större möjligheter för att få damlandslagets stjärnor att komma.

– Damernas OS-silver är vägledande i att vi sätter detta datum men det finns många saker vi vill hylla dessutom som de enskilda kategorierna, de allsvenska mästarlagen, Diamant- och Guldbollen ska delas ut. Och så ska vi ta farväl till några av våra främsta spelare genom tiderna i herrlandslaget.

Flera av herrlandslagets spelare är nominerade och samtal med spelarna har pågått under samlingen i Ungern.

– Det är inte alls enkelt. Framförallt inte för de som spelar i Champions League eller Europa League. Det blir inte lika många som kommer den här gången eftersom det inte är under landslagsdatum, säger Lars Richt.