Fotbolls-EM 2016

”Det kommer vara omgärdat av murar”

Av: 

Simon Bank

FOTBOLL

Richt om stora säkerhetsläget i EM

Lars Richt är landslagschef.
Lars Richt är landslagschef.

När Sverige kvalade in till EM smällde bomber i Paris.

När Sverige spelar EM får ingenting gå fel.

– Antalet säkerhetsmänniskor vi kommer att ha runt oss har vi aldrig haft förut, inte i närheten, säger landslagschefen Lars Richt.

När landslagstruppen till träningsmatcherna mot Turkiet och Tjeckien presenterades pratades det naturligtvis en hel del om säkerhetsläget i det terrordrabbade Turkiet. Diskussionen kommer att bli ännu mer intensiv när det är dags för avresa till Frankrike.

Samma helg som Sverige spelade playoff-matcher mot Danmark förändrades säkerhetsläget i Frankrike totalt, med bomber utanför Stade de France, och skottlossning inne på Bataclan.

Det märktes då, och det kommer att märkas när Sveriges EM-trupp samlas i sömniga Pornichet på Atlant-kusten.

– Det blir mer och mer med säkerheten. Antalet säkerhetsmänniskor vi kommer att ha runt oss har vi aldrig haft förut, inte i närheten. Dels boende med oss, men även runt hotellet, träningsanläggningen. Det kommer att krylla av dem. Säkerheten är alltid viktig, men den har aldrig varit ett problem, säger Lars Richt, och lägger till:

– Men vi ser ju vad som kan hända.

”Hela för oss själva”

Landslagschefen har redan besökt anläggningen flera gånger, och lagt märke till att det är ett speciellt mästerskap som kommer att spelas den här gången.

– Jo, fast jag tror att vi kommer att leva rätt likt hur vi levde i Ukraina (EM 2012). Tyvärr, egentligen. De flesta spelarna kommer att välja att vara kvar på hotellområdet oftast. Det är därför vi valt att minimera antalet dagar där, för hotelldöden slår till snabbt.

Hur kommer det att fungera för den som vill komma in på spelarhotellet?

– Ingen kommer in på hotellet, vi har hela för oss själva. Det krävs ackreditering för att komma in. Man vill inte prata om det så mycket, men det är klart att det bombsöks och så.

Har det blivit en stor skillnad efter det som hänt i Frankrike?

– Mentaliteten är annorlunda i Frankrike, men det kommer vara omgärdat av murar. Det är säkert, men lite tråkigt för idrottens skull. Vi var ju på lottningen i Frankrike direkt efter attentaten, då kändes det betydligt mer. Men min känsla är att vi pratar mer om säkerheten än vi någonsin gjort.

– När vi åkte till Japan (VM 2002) så var det något helt annat. Då hade vi en säkerhetsansvarig… det har vi idag också, vi har pratat om att förstärka säkerheten från eget håll, men vi får så mycket från organisationen att det inte behövs.

Finnas i bussen

Hur ser säkerhetsapparaten runt landslaget ut under EM?

– Runt lagen har man åtminstone tredubblat säkerheten skulle jag säga.

– För fyra år sedan syntes vakterna inte, de fanns runt laget men märktes inte. Nu kommer de att finnas i bussen, resa med oss på planet. Förut var de en, nu är de åtminstone fyra.

– Det ger en trygghet, och det är det som är syftet. Det är klart att det inte får hända något.

Sverige kommer att ha Zlatan Ibrahimovic, hela EM:s kanske största affischnamn, i truppen. Påverkar det hotbilden och säkerheten?

– Ja, det gör det, det är klart. Han är… bara att han är med i slutspelet i sitt andra hemland, det är något alla pratar om. Det är klart att det blir extrafokus kring honom, och extra säkerhet.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Ranking: Samtliga lags supportrar i EM

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-EM 2016

Zlatan Ibrahimovic

Lars Richt

Herrlandslaget i fotboll