Han fick inte guld – men ett episkt slut

Foto: Michael Phelps, Chad Le Clos och Laszlo Cseh simmade alla på 51,14 och fick dela på silvret.
FOTBOLL

RIO DE JANEIRO. Alla var där för att se den fantastiska sagan om Michael Phelps få ett episkt slut.

De fick inte guld.

Men de fick ett episkt slut.

Man kan göra avtryck på olika sätt.

I går publicerade ESPN en nyhet som en gång för alla avgjorde kampen om vilket ögonblick som kommer att bli ihågkommet som det definierande för simtävlingarna i Rio-OS.

Simone Manuels palltårar? Publikmobbningen mot Julija Jefimova?

Nä.

För ESPN berättade att Ricky Fung, tatuerare från Toronto, hade hört av sig med ett lite annorlunda önskemål i veckan. Han ville tatuera in en bild av Michael Phelps fighting face från call room inför finalen på 200 meter fjäril.

Det var då som Phelps stirrade sönder Chad le Clos på ett sätt som skulle kunna döda getter eller välta väggar. De där två har bråkat ett helt år, efter att sydafrikanen le Clos – som ”stal” ett av Phelps guld i London-OS – inlett ett ordkrig och utropat finalen på 200 fjäril till ”Ali mot Frazier”.

Phelps tittade, Phelps vann, och i Toronto tatuerade en man in en bild av hans ansikte.

I natt möttes le Clos och Phelps igen, och när pressbussen på väg till simarenan fylldes av amerikanska journalister så var de ju inte på väg hit för att skriva om Katinka Hosszu eller Cate Campbell.

Omöjlig uppgift

De var inte ens här för att se Michael Phelps simma sitt sista individuella OS-lopp i karriären.

De var här för att se honom vinna.

Nu var det inte ens särskilt nära, Phelps startade till och med trögare än normalt och fick slita för livet för att hinna ikapp.

Han har vunnit 22 OS-guld, och alldeles oavsett vad man kan tycka och tänka om simningens flora av distanser och möjligheter så lämnar det inget utrymme för att diskutera hans storhet.

Phelps har vunnit 200 meter medley i fyra raka OS, han har totaldominerat en fysiskt och psykiskt extremkrävande idrott i tolv års tid.

Det går bortom det fattbara.

I natt gav han sig en uppgift som var omöjlig. 21-åringen Joseph Schooling hade en halvsekunds försprång efter 50 meter, seglade hem Singapores första simningsmedalj någonsin och kommer för alltid att finnas i historieböckerna som den som slog Phelps i hans allra sista individuella OS-start.

För Phelps var guldet borta, han låg sexa halvvägs men om han nu inte längre kunde vinna så tänkte han ta striden för något annat.

Han skulle inte förlora.

Förenades i en kram

Han skulle definitivt inte förlora mot Chad le Clos.

Tidernas störste olympier kastade vattnet bakom med sina otroliga handflator, han åt sig in i loppet, och när händer tog målplatta tog det ett tag att riktigt ta in vad vi sett:

Schooling vann. Phelps kom tvåa.

Det gjorde le Clos också. Och ungraren Laszlo Cseh.

Phelps lämnade bassängen efter sin sista individuella start, som en av tre silvermedaljörer, men innan han klev upp vände han sig mot Chad le Clos.

De slog igen boken om historiens mest imponerande simmare, och om det senaste årets mest infekterade ordkrig.

De gjorde det med en kram.

ARTIKELN HANDLAR OM