Får miljonbonus för övergången

FOTBOLL

Avslöjar: Djurgårdens drömvärvning till reapris

MANCHESTER. För digniteten på hemvändaren är Andreas Isaksson en relativ billig värvning för Djurgården.

Kasimpasa löste ut målvakten från avtalet, Isaksson gick utan övergångssumma till Djurgården, som betalade kring tre miljoner kronor i sign on för 34-åringen.

– I grund och botten ville Andreas flytta hem. Det handlade inte om ekonomi, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

När Andreas Isaksson väl kände att tillfället var rätt för honom och familjen att lämna Istanbul och Turkiet för att återvända till Djurgården gällde det att få de olika pusselbitarna på plats.

Svensken hade ett år kvar på ett lukrativt avtal med Kasimpasa.

– Det har varit väldigt mycket diskretion, hemlighetsmakeri och fixande med papper för att få allt klart. Det har varit väldigt få inblandade och vi skötte förhandlingarna på hemlig ort för att få ordna upp det i lugn och ro. Men nu är det klart och det känns väldigt bra, säger Isaksson till Djurgårdens hemsida.

Tjänade 11,3 miljoner

Enligt initierade turkiska uppgifter till Sportbladet var Kasimpasa villiga att släppa Isaksson omgående.

Dels för att svensken inte har varit ordinarie förstemålvakt på ett tag, men också för att bli av med Isakssons lön på 11,3 miljoner kronor netto per år.

Istanbulklubben löste Isaksson från kontraktet för en okänd summa och tog ingen övergångssumma för att släppa honom.

Enligt Sportbladets uppgifter betalade Djurgården en personlig sign on till målvakten på cirka tre miljoner kronor.

– Jag kommenterar inte några detaljer i de ekonomiska delarna. Men jag är stolt över att vi i Djurgården efter att vi har sålt spelare, som påverkat det sportsliga, skapat oss utrymme att lösa en sådan här övergång, säger Djurgårdens sportchef Bosse Andersson.

Har er huvudsponsor Nils Wiberg varit inblandad på något sätt?

– Nej, vi har inte behöver ringa Nisse Wiberg för att värva Andreas Isaksson. Han blev lika överraskad som ni andra, men väldigt nöjd när jag berättade för honom.

”Svårt att se dem veckopendla”

Bland Djurgårdenfansen har värvningen av Isaksson väckt drömmarna om en återförening av hela trion Isaksson, Kim Källström och Johan Elmander.

– Jag har pratat med Johan Elmander eftersom han tillbringade några dagar hos Isaksson när vi slutförde övergången. Djurgården ligger honom varmt om hjärtat och han har inte gett upp hoppet om att fortsätta karriären. Men han siktar nog utomlands och har ju dessutom bostad i Göteborg.

– Jag är ganska säker på att Kim spelar ut kontraktet i Schweiz med Grasshoppers och sedan även han flyttar hem till bostaden i Göteborg på heltid.

– De var tre unga spelare som var med om att vinna två SM- och ett cupguld. Alla vi som var delaktiga i den eran kommer alltid att vara stolta över den, säger Bosse Andersson.

– Men jag har svårt att se Källström eller Elmander veckopendla på X2000. Det kommer inte bli någon återförening av alla tre i Djurgården.

– Vi är väldigt nöjda med att vi lyckats få hit en Sveriges bästa målvakter genom tiderna, säger Bosse Andersson. 

Ni har tre målvakter nu – Isaksson, Kenneth Höie och Hampus Nilsson – hur ser du på den situationen?

– I det korta perspektivet är det en tuff målvaktssituation. Vi får se vad som händer och det är vårt ansvar att hantera det. Men långsiktigt är det väldigt bra att få hem Andreas Isaksson.