Lagkamraten: ”Ibra var ingen lagspelare”

FOTBOLL

Förre Interspelaren Crespo: ”Zlatan var för impulsiv”

Foto: TT

Zlatan Ibrahimovic får beröm för sitt sätt att ta hand om laget.

Men det fanns en tid när det var annourlunda.

”Han var för impulsiv – och för ung för att förstå vikten av att vara en lagspelare”, skriver förre lagkamraten i Inter, Hernan Crespo, enligt The Guardian.

Zlatan Ibrahimovic, 34, har debuten i Manchester United avklarad.

Målskytt direkt och dessutom hyllad för sitt sätt att lära upp talangen Marcus Rashford.

– Det är en stor hjälp att vara med honom varje dag och det är bra att se honom både på och utanför planen. Det är mycket att lära av honom och förhoppningsvis kan jag ta hans spel in till mitt spel, sa Rashford.

”För ung och impulsiv”

Och en som även sett Ibrahimovic utveckling från en ”ung egoist” till en ”större lagspelare” är Hernan Crespo, 41.

Duon spelade tillsammans i Inter 2008-2009 och då var det en annorlunda svensk.

”Den Ibrahimovic som jag spelade med mellan 2008 och 2009 var en helt annan än det vi ser nu. Då var han för impulsiv, en fantastisk mästare som kunde avgöra matcher på egen hand, men fortfarande för ung för att förstå vikten av att vara en lagspelare för hela gruppen”, skriver Crespo i en gästkrönika i The Guardian.

Crespo imponerades över Ibrahimovics sätt att ta hand om sina lagkamrater i Paris Saint-Germain och skriver att José Mourinho haft en stor del i svenskens förvandling.

”Du behövde bara kolla en sekund på både José och Ibra för att förstå dem. Det mest speciella med Mourinho är att han kan skapa ett speciellt band med varje spelare så han visste hur man hanterar Zlatan. En gång efter en förlust var Zlatan rasade. Du behövde bara titta på honom för att förstå hur arg han var. Men Mourinho gick dit, talade med honom och på ett ögonblick hade han löst problemet. I nästa match var Ibra ännu mer motiverad, vi vann och Zlatan var bäst på planen”, skriver Crespo.

”Vår relation var speciell”

I dag har den 41-årige argentinaren lagt skorna på hyllan.

Men han är övertygad om en succé med både Ibrahimovic och Mourinho i United tillsammans, men berättar att det krävdes att sätta ned foten för att vinna svenskens respekt.

”Min relation med Zlatan var minst sagt speciell. Det var en match när jag sprang mycket och Zlatan var riktigt arg på oss alla. När han kom till mig för att säga en sak sa jag åt honom: ”Lugna ned dig. Jag är inte en ung kille längre. Jag är Hernan Crespo”. Från den stunden hade vi en fantastisk relation med mycket respekt. Vi är goda vänner även nu”.