Gianni Infantinos regelbrott – gav råd om ny ordförande

avRobert Rosén

Svenska Fotbollsförbundet står bakom kandidaten

Foto: AP
Gianni Infantino har varit Fifa-ordförande sedan i februari.

Fifa är i nytt blåsväder.

Ordföranden Gianni Infantino ska ha brutit mot de etiska reglerna.

Han ska enligt nederländska de Volkskrant ha rekommenderat en ny Uefa-ordförande – vilken det Svenska Fotbollsförbundet ställt sig bakom.

I februari tillträdde schweizaren Gianni Infantino, 46, som Fifas nye ordförande. En ny ledare har dock inte fått skandalerna att försvinna från det skandalomsusade förbundet.

Så sent som i förra månaden var Infantino inblandad i blåsväder sedan tyska Die Welt publicerat en mejlkonversation där Infantino beordrat att ljudinspelningar från Fifa-möten skulle raderas.

Nu är Fifa-ordföranden än en gång inblandad i en skandal.

Nordiska förbunden ställer sig bakom

Nederländska de Volkskrant, vilka även Fotbollskanalen.se hänvisar till, skriver att Infantino försökt påverka valet av ny ordförande till Uefa.

Fifas etiska regler menar att medlemmar av förbundet ska ”förbli politiskt neutrala” vid kontakt med andra förbund. Det är regler som Gianni Infantino, enligt uppgifter till den nederländska tidningen, ska ha brutit mot.

Schweizaren ska vilja att slovenen Aleksander Ceferin blir Uefas nye ordförande och ska ha skickat Fifas strategiske direktör Kjetil Siem till ett möte i Milano – för att rekommendera Ceferin till de nordeuropeiska förbunden. Enbart några dagar efter att Aleksander Ceferin rekommenderats meddelade det Svenska Fotbollsförbundet tillsammans med förbunden från Norge, Danmark och Finland att de stöttar Aleksander Ceferin i hans kandidatur.

– Jag var ju med på mötet och det är alldeles riktigt att Kjetil Siem var med. Han var ju Norges generalsekreterare tidigare och det var första gången han var med från Fifa. Han berättade om sitt nya jobb och agerade inte talesman för Infantino, säger Karl–Erik Nilsson till Sportbladet.

– Jag upplevde inte alls någon sådan påverkan, utan han skulle berätta om sitt nya uppdrag för sina gamla kollegor helt enkelt.

Finns tre kandidater

Fifa har i sin tur lämnat ett skriftligt meddelande där de förnekar inblandning och skriver att Kjetil Siem vid tillfället var anställd hos det norska förbundet.

Aleksander Ceferin ska stå Gianni Infantino nära och schweizarens rekommendationer kan ses som ett sätt för Infantino att utöka sin makt.

– Det besöket, från Kjetils sida, hade självklart ingen som helst påverkan på oss. Utan det mynnade ut några dagar senare, att vi meddelade vår kandidat, och därefter följde faktiskt väldigt många länder efter. Så det blir en spännande resa här nu.

de Volkskrant skriver att Fifas etiska kommitté under de kommande dagarna troligtvis kommer att fatta ett beslut huruvida de kommer starta en undersökning av Infantinos påstådda inblandning eller ej. En officiell undersökning kan komma att leda till att Gianni Infantino stängs av som Fifas president.

Uefas kommer att utse sin nye ordförande den 14 september. För närvarande har tre kandidater anmält sitt intresse – förutom Ceferin handlar det om nederländaren Michael van Praag och spanjoren Angel Villar.

ARTIKELN HANDLAR OM