”Är det jag längtar efter mest av allt”

avPatrik Brenning

Zlatan om baksidan och framtiden: Är det negativa med att spela fotboll

Zlatan Ibrahimovic har nått hela vägen från ungdomsfotbollen till världseliten.

I Lilla Aktuellt berättar 35-åringen om orättvisor, krävande tränare och vad han ser mest fram emot mest efter karriären.

Foto: AP

Zlatan Ibrahimovic har träffat SVT:s Lilla Aktuellt i sin nya hemstad Manchester. I intervjun berättar 35-åringen bland annat om hur det egentligen är att byta lag – något svensken blivit van vid under sin långa karriär.

– Det är väldigt speciellt. För man är helt ny, man känner ingen och det är ett helt nytt lag. På det sätt jag kommit till ett lag går alla runt och tänker ”hur är han?” och ”vem är han?”. Eller vi vet vem han är men hur kommer han att vara. Många ser fram emot att spela med mig. För mig är det bara att gå in och ta för mig. Jag måste ändå in och visa vem jag är och ta min yta, säger Zlatan.

”Är något jag inte gillar”

Lilla Aktuellt har inför besöket i Manchester fått tusentals frågor från programmets unga tittare. En handlar om vad Zlatan tycker du ska göra om en person hamnar utanför gruppen i ett lag.

– Det är något jag inte gillar, när man ser att någon är utanför. Då försöker jag göra allt för att skydda personen för alla ska ha det likadant. Alla ska ha kul. I mitt fall på den nivån är det något annorlunda men när det gäller kids ska ingen få vara utanför. Alla ska känna sig välkomna. Alla ska ha lika kul. Det finns inte att någon ska känna sig utanför utan alla är lika viktiga och det ska vara lika villkor för alla. Möjligheterna ska finnas för alla. Jag vet själv vad jag gått igenom och det ska inte få existera att någon ska känna sig utanför. Det finns men det ska inte finnas.

”Får rysningar i kroppen”

Zlatan har i ett tidigare utdrag från programmet kritiserat de tränare som ställer för höga krav på idrottande barn. Nu betonar 35-åringen också hur viktiga barn som ser upp till honom är som inspiration i hans eget idrottande.

– Man får rysningar i kroppen. För mig är barn viktiga, jag har sagt det hela tiden att varje gång jag kommer ut på planen och spelar är mycket av det man ger tillbaka till kidsen. De är framtiden. De är de som hejar på mig, som vill vara som mig och ser upp till mig. De följer mig helt enkelt. För mig betyder de allt. Allt.

När veteranen ska välja vad han ser fram emot i framtiden så handlar det också om just barn. Hans egna Maximilian och Vincent.

– Att kunna spendera hur mycket tid som helst med mina barn. Det är det jag ser fram emot i framtiden. För det går åt så mycket tid med fotbollen att man inte hinner med allt. Det är det negativa, nackdelen med fotboll. Men jag ska inte klaga. Jag har det bra, vi har det bra och det ger en glädje och kärlek.

Intervju med Zlatan Ibrahimovic sänds i SVT:s Barnkanalen onsdag 7 december klockan 19:00.

ARTIKELN HANDLAR OM