IFK Göteborg på väg att starta damlag

Rungande ja från Blåvitts styrelse till medlemsförslag

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYR N
Arkivbild.
FOTBOLL

GÖTEBORG. IFK Göteborg är både en av Sveriges populäraste och mest framgångsrika föreningar.

Men Blåvitt har aldrig haft ett damlag på seniorsidan.

Nu är det på väg att ändras sedan styrelsen ställt sig bakom en motion från två medlemmar inför klubbens årsmöte.

Med två titlar i Uefacupen och 18 SM-guld brukar IFK Göteborg toppa olika undersökningar om vilken klubb som är Sveriges populäraste.

Men den senaste tioårsperioden har sportsligt och ekonomiskt i stort sett varit tung för föreningen som inlett ett omfattande förnyelsearbete.

Vill ha utredning

Inför årsmötet på måndag har medlemmarna i IFK Göteborg, Sofia Bohlin och Sebastian Stenman, motionerat om att klubben ska utreda om man inte ska starta ett seniorlag även på damsidan:

”I det identitetsarbete som föreningen startat har ett centralt tema varit att IFK Göteborg ska spegla sig i Göteborgs befolkning. En viktig del utifrån detta bör vara att flickor ges utökade möjligheter att representera IFK Göteborg. På lång sikt anser vi att IFK Göteborg ska ha ett damlag. En bieffekt av ett sådant beslut skulle även på sikt kunna bidra till en supporterskara som i högre grad representerar Göteborgs befolkning” skriver Bohlin och Stenman.

IFK Göteborg har flera flicklag på ungdomssidan och ett damjuniorlag. Men som motionärerna Sofia Bohlin och Sebastian Stenman skriver:

”I slutet av 2016 klargjordes att IFK Göteborg hade inlett ett samarbete med Kopparbergs/Göteborg FC över säsongerna 2017 och 2018. Samarbetet innebär i praktiken att flickor fostrade i IFK Göteborg inte har någon möjlighet att representera föreningen på A-lagsnivå.”

Beslut om ett år

Medlemsduon yrkar därför på att årsmötet beslutar om att ge styrelsen i uppdrag att tillsätta en arbetsgrupp med uppdrag att ta fram en rekommendation för om IFK Göteborg bör starta upp damfotbollsverskamhet på seniornivå och att arbetsgruppen redovisar sitt resultat senast en månad innan årsmötet 2019, alltså om ett år och där det då ska fattas ett beslut.

Under fredagseftermiddagen publicerade IFK Göteborgs styrelse sina svar på inkomna motioner till årsmötet som genomförs på måndag.

Svaret är ett rungande ja till förslaget: ”Styrelsen delar motionärernas åsikter i allt väsentligt. Det är således vår önskan att motionen antas i sin helhet (...)”

Arbetsgruppen som ska utreda om IFK Göteborg ska ha ett damseniorlag ska bestå av en särskilt utsedd ansvarig, vara brett sammansatt från IFK Göteborgs organisation och även intresserade medlemmar, skriver föreningens styrelse i sitt svar till motionen.

Blåvitt i förändring

Noteras i sammanhanget kan även att Änglarna nyligen valde Sara Pudic till ny ordförande. Det är första gången en kvinna har posten hos supporterklubben.