Åtta saker du inte visste inför Europa League-finalen

FOTBOLL

Sevilla jagar sin tredje raka Europa League-titel.

Liverpool jagar sin första trofé under Klopps ledning.

Här är åtta saker du inte visste inför kvällens drabbning i Basel.

Premiärmöte

Liverpool och Sevilla har aldrig mötts i en tävlingsmatch.

Spansk fördel

Det här blir sjätte gången som ett engelska och ett spanskt lag möts i Europa League-finalen (föregångarna UEFA-Cupen och Fairs cup inräknade). Bara en gång har det engelska laget vunnit – och det var just Liverpool som slog Alavés i UEFA-cupfinalen 2001.

Liverpool vann även sitt andra möte med ett spanskt lag i en europesik cupfinal. 1981 slog man Real Madrid med 1–0 i finalen i Mästarcupen.

Sevilla har mött engelskt motstånd i en europafinal en gång tidigare. I finalen i UEFA-cupen 2006 slog man Middlesbrough med 4–0.

Rekord

Det här är Liverpools fjärde final i Europa League/UEFA-cupen/Fairs Cup – vilket är engelskt rekord. Leeds United och Tottenham står på tre finaler.
Klättra i maratontabellen

Om Liverpool vinner blir det lagets nionde stora europatitel (Supercupen inte inräknad) och man tangerar Milan. Bara Real Madrid och Barcelona har fler med 12 vardera.
Klopp historisk

Om Liverpool vinner blir Jürgen Klopp historisk som förste tysk att vinna en titel med ett engelskt lag.
Sevilla jagar rekord

Sevilla kan bli första lag som vinner Europa League/UEFA-cupen/Fairs Cup tre år i rad. Bara Bayern München, Ajax och Real Madrid har vunnit samam europeiska titel tre år i rad.
Aldrig förlorat en final

Sevilla spelar sin femte final i Europa League/UEFA-cupen/Fairs Cup – bara Juventus har fler med sex finaler i turneringen. Sevilla har vunnit alla sina fyra tidigare finaler.
Åttonde spanska segern på 2000-talet?

På 2000-talet har spanska lag vunnit Europa League/UEFA-cupen sju gånger. Under den tiden har inget annat land vunnit turneringen mer än två gånger.

Källa: Gracenote

ARTIKELN HANDLAR OM