Ministern: ”Allvarligt med knallskotten”

FOTBOLL

Regeringen bjuder in fotbollen till stormöte

Foto: Idrottsministern Gabriel Wikström (S) är oroad över de ökade oroligheterna i samband med fotbollsmatcher.

Regeringen, Svenska Fotbollförbundet, polisen och SEF.

Efter publikskandalen på Gamla Ullevi ska parterna mötas för att diskutera problemen i svensk fotboll.

– Det som är allvarligt är det vi sett de senaste veckorna med knallskott, gruff och allmän ordningsstörning, säger idrottsministern Gabriel Wikström.

Den generella bilden bland supportrar, aktiva och journalister är att problemen på svenska fotbollsläktare minskat de senaste åren. Under den allsvenska våren 2016 har dock ett antal allvarliga incidenter lett till svarta rubriker i tidningarna. Knallskottet mot spelaren Tobias Sana i samband med matchen mellan Malmö FF och IFK Göteborg, samt knallskottet som kastades på en Häckensupporter när Hisingslaget spelade cupfinal mot Malmö FF, är två exempel på publikskandaler.

”En lågt hängande frukt”

Idrottsminister Gabriel Wikström har reagerat kraftfullt mot knallskotten och bråken på läktarna, och kopplar samman ordningsstörningarna med kraftigt alkoholpåverkade åskådare.

– Kan man få ner berusningsgraden så är det en lågt hängande frukt att plocka ner för att kunna minska stöket, säger idrottsministern till Sportbladet.

Ygeman och Wikström kallar

Nu har regeringen – med Gabriel Wikström och inrikesministern Anders Ygeman i spetsen – dessutom sammankallat till ett stort möte. Under onsdagen kommer ministrarna bjuda in polisen, Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll till ett stort rådslag om hur de, i ministrarnas tycke, stora läktarproblemen ska åtgärdas.

– När den nationella samordnarens funktion är avskaffad åligger det fotbollen och polisen att ta gemensamt ansvar för arbetet för en positiv supporterkultur. Det ligger i regeringens skyldighet och intresse att följa det arbetet och därför har jag och inrikesministern bjudit in till detta möte, säger idrottsminister Gabriel Wikström.

Polisen deltar

Under mötet deltar Paul Nilsson (polismästare och bitr. polisområdeschef Stockholm SYD), Mikael Berkesand (kommissarie), Karl-Erik Nilsson (ordförande SvFF), Håkan Sjöstrand (generalsekreterare SvFF), Lars-Christer Olsson (ordförande SEF) och Mats Enquist (generalsekreterare SEF).