”Bra att Ryssland får arrangera VM”

FOTBOLL

David James backar upp FIFA-beslutet

Foto: David James fick chansen i Englands 0–0-möte med Algeriet.

Engelsmännen känner sig lurade och bedragna efter att FIFA gett VM 2018 till Ryssland.

Målvaktsveteranen och landslagsspelaren David James försvarar valet.

– Vi hade VM 1966, är det inte lite girigt att vilja arrangera ett nytt, samtidigt som andra stora länder inte har arrangerat det alls?, skriver han i The Guardian.

Det var i torsdags som FIFA röstade och senare också meddelade att Ryssland (2018) och Qatar (2022) kommer att få arrangera VM och det dröjde inte länge innan det började muttras borta i England, som kandiderade till 2018-VM och fick stryk av just Ryssland.

FIFA anklagades för att vara korrupt, lottningen riggad och den brittiska pressen för att ha förstört England chanser efter en rad avslöjanden kring FIFA-delegaterna.

”Fotboll är ett globalt spel”

David James däremot tycker inte att valet är något att tjura över – snarare tvärtom. I sin spalt i den ansedde brittiska tidningen The Guardian skriver målvaktsveteranen att han är glad att Ryssland och Qatar ska arrangera VM.

– Jag är väldigt besviken att det inte blir något VM i England, men när alla andra kommer med konspirationsteorier så undrar jag hur vi kunde vara så säkra på att få det?, skriver James som också frågar sig varför inte Ryssland skulle vara ett bra arrangörsland.

– Varför ska inte Ryssland ha det? De är en världsmakt ekonomiskt, ett enormt land som hyser flera tidszoner och kulturer. De har åtta år på sig att avsluta färdigställandet av deras arenor och infrastruktur. Jag tycker det är bra att först Sydafrika, sedan Ryssland och Qatar, har bjudits in.

Förstår att FIFA-delegaterna blev sura

James anser också att det är bra att FIFA väljer att lägga världsmästerskapen i mindre välkända delar av världen.

– Fotboll är ett globalt spel, vi vill inte att VM alltid ska hållas i välbekanta områden, skriver han.

Han är inte heller förvånad över att avslöjandena runt FIFA i brittisk media påverkade delegaterna i FIFA:s exekutiva kommitté som röstade om VM.

– Man kan inte komma med en massa anklagelser mot en grupp av FIFA-representanter utan att de tar illa upp.