Rustar för Zlatan

FOTBOLL

Spelsystemet ska locka stjärnan tillbaka: ’Han får ut mer av sitt spel nu’

Erik Hamrén och Zlatan Ibrahimovic har de senaste dagarna haft telefonkontakt för att spika ett möte.

Lagkaptenen Anders Svensson tror att det nya spelsystemet kommer övertyga Barcelonastjärnan att återvända till EM-kvalet.

– Han kommer få ut mer av sitt spel nu, säger han.

Till sist har de pratat.

Förbundskapten Erik Hamrén har under våren ”av respekt för Zlatan” inte tagit kontakt med anfallaren. Men någon gång efter förra måndagen hördes de via telefon och ska nu spika en träff.

Planen är att Hamrén ensam tar sig till Ibrahimovic och diskuterar anfallarens inställning till en återkomst till höstens EM-kval, eller helst redan till genrepet mot Skottland 11 augusti.

– Vi får se när vi får ihop det, han har semester inplanerad. Men vi ska göra det före Skottlandsmatchen givetvis, säger Hamrén.

”En av världens bästa”

Anders Svensson vill ha tillbaka Barçastjärnan i truppen, men bryr sig inte om beskedet dröjer så att landslaget får spela ihop sig utan Zlatan.

– Det gör ingenting om han meddelar det dagen före samlingen – det är klart att man vill ha med honom. Det är en av världens bästa spelare.

Enligt lagkaptenen har Zlatan ett huvudskäl att återvända: Hamréns taktik är som skräddarsydd för anfallaren och skulle göra honom till en nyttigare spelare än under Lagerbäcktiden.

– Han skulle känna att han får ut mer av sitt spel och att vi kan hjälpa honom mer i det här sättet att spela, säger Anders Svensson.

En stor, stark nia

Hur gynnas han av det som Hamrén kallar 4–2–3–1?

– Tittar man rent på systemet och spelidén påminner de om klubbarna som han har spelat i innan. Ett spel där vi kan ha mycket boll inom laget med tre centrala mittfältare. Där blir han en stor, stark nia, som han kanske är bäst i världen på att vara. Får man in världens bästa spelare i laget betyder det mycket.

Tidigare i vår har assisterande förbundskaptenen Marcus Allbäck, landslagschefen Lars Richt och säkerhetsansvarige Jan-Erik Hammarbäck pratat med Ibrahimovic, men nu ligger alla samtal om en återkomst på Hamrén.

– Det här är inte en fråga för mig, det är helt och hållet Eriks fråga, säger Richt.

Är ni flera som försöker övertyga honom?

– Nej. Men han har nog fått veta att han är välkommen och välbehövd.

ARTIKELN HANDLAR OM