Polisen om hoten: ”Ingen rolig läsning”

Inleder förundersökning gällande olaga hot och hatbrott mot Jimmy Durmaz

Polisen har nu inlett en förundersökning gällande de hot och trakasserier som Jimmy Durmaz fått riktat till sig.

Enligt polisen handlar det mellan 2 000–3 000 kommentarer som räknas som kränkande – bara på Instagram.

– Vi rubricerar det som allt från olaga hot till hatbrott, säger polisens Per Engström, kommenderingschef avseende fotbolls-VM.

Svenska fotbollsförbundet har polisanmält de hot och hat som Jimmy Durmaz fått motta på nätet efter Sveriges match emot Tyskland i lördags.

– I anmälan som vi skickat in har jag beskrivit ett händelseförlopp och hur Jimmy Durmaz efter matchen drabbas av alla dessa kränkningar och hot. Sedan har vi också skrivit till polisen vad vi tycker är rekvisit för brott och sedan är det upp till polisen hur de bygger anmälan vidare med antal brott och rubricering, säger Martin Fredman, säkerhetschef hos Svenska fotbollsförbundet.

Nu har polisen inlett en förundersökning.

– Det finns allt från olaga hot till hatbrott, men olaga hot är väl det som står högst. Vi har börjat hantera ärendet genom att ta in tekniska uppgifter bland annat skärmdumpar och vi har också fått material från målsägandens telefon, säger Per Engström, polisens kommenderingschef avseende fotbolls-VM och tillägger:

– Vi kan säga att det ligger minst mellan 2 000–3 000 inlägg som är skickat, men det är bara i på Instagram, sedan vet vi inte vilka andra forum, det har vi inte hunnit titta på överhuvudtaget. Det är kränkningar på olika sätt. Det är ingen rolig läsning kan man säga.

Vad kan du säga om inläggen?

– Det är rasistiska tillmälen på olika sätt. Det är svårt att återge exakt och nu får vi se vart det leder och i vilken omfattning. Det finns en hel del konton där det naturligtvis går att läsa ut vilka som äger kontona, sedan kan det vara svårt att säga vem som har skrivit på kontot, det är en annan sak, säger Engström.

Stort antal ärenden

Förundersökningen kommer att handläggas vid polisens grupp som arbetar med idrottsrelaterad brottslighet. Enligt kriminalkommissarie Fredrik Gårdare, ansvarig för gruppen, har de just nu ett stort antal liknande ärenden.

– Normalt sett jobbar vi med den typen av ärenden och vi har ungefär tio liknande fall just nu. I flera fall handlar det om hot, hat och trakasserier på nätet men det finns alla andra möjliga tänkbara varianter på att man vill påverka personer med olika mål och syften, säger Fredrik Gårdare.


LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.