Graham Potter: ”Det här är science fiction”

FOTBOLL

ÖSTERSUND. Dramatik, romantik, komedi – i vilken genre ska vi egentligen sortera in Östersunds prestation?

Tränaren Graham Potter vet vad han tycker.

– Att ÖFK går vidare från gruppspelet i Europa League – det är science fiction.

När allt var över var det varken målskyttar eller målvaktshjältar som hissades mot vinterhimlen i Östersund.

Det var en engelsk mirakeltränare som skickades i luften av sina spelare, och när Graham Potter väl landat kunde han inte sluta hylla dem.

– Jag måste gratulera mina spelare, de var fantastiska. Jag är otroligt stolt över dem, vi förtjänade vinsten här efter en bra prestation. Det är en fantastisk kväll, säger han.

”Vi förtjänar det”

ÖFK inledde matchen dominant, Curtis Edwards gjorde mål precis före paus och i en jämnare andra halvlek kunde Saman Ghoddos göra avgörande 2–0 efter en soloprestation.

Segern innebär att Östersund med en match kvar att spela, mot Hertha i Berlin, redan är klart för sextondelsfinal.

– Att ÖFK går visade är science fiction, säger Potter. Från början av säsongen hade ingen trott det, men vi har gjort det och vi förtjänar det. Särskilt hemma har vi spelat bra, mot Athletic förtjänade vi mer än oavgjort,. Men vi har tagit tio poäng nu, mot stora klubbar.

Den som ber folket i Östersund om en förklaring kommer att få höra om  Graham Potters betydelse. Den som frågar Graham Potter kommer att få höra en kärleksförklaring till ett spelarkollektiv.

Vad beror framgångarna på?

– Spelarna varit fantastiska, deras förståelse har utvecklats. Galatasaray-matcherna gjorde att självförtroendet växte, Paok-matchen var en otrolig kväll. Vi har en del riktigt bra spelare här, som utvecklats och vuxit,. De är en heder för sig själva och sina familjer, jag är stolt över dem.

Inte aktuellt att sälja – eller?

Slutspelet inleds i februari, när åtta treor från CL-gruppspelet ansluter till de 24 lag som går vidare från Europa Leagues gruppspel. Men innan det är dags för slutspel ska ÖFK först slåss om gruppsegern när de spelar i Berlin, och sedan gå igenom ett transferfönster i januari.

Enligt ordföranden Daniel Kindberg är det inte aktuellt att sälja spelare, men Graham Potter är inte lika kategorisk.

– Jag vet inte. Jag tror spelarna förstår att de har det bra här, att de kan trivas här. Vi har spelare som tas ut i landslaget, som är kvar i slutspelet i Europa League. Om det inte kommer något riktigt bra alternativ så är det svårt att se varför de skulle lämna. Att tappa spelare är en del av livet i elitfotboll, men man får hoppas att vi skapar tillräckliga skäl för dem att stanna och utvecklas här hos oss.

Se Europa League på Eurosport och Kanal 9 - eller online på dplay.se.

Så spelar Östersund i Europa League 00:17
ARTIKELN HANDLAR OM