FLINCK: Få Ardian Gashi frisk nu, HIF

FOTBOLL

HELSINGBORG. Ute ur cupen, borta från Europaspel, tre poäng på tre matcher och förlust mot Mjällby.

Helsingborg har många bekymmer just nu.

Första åtgärden: få Ardian Gashi frisk.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

Nej, den lille ettrige, skavande norrmannen drar inte många extra åskådare, står sällan för någon avgörande passning och gör i princip aldrig mål.

Men det Helsingborgs IF behöver nu är att vinna matcher.

Och då behöver man Ardian Gashi.

Vi kan rent statistiskt visa vad Gashi betyder: han spelade i premiären mot Djurgården, som HIF avgjorde redan före halvtid genom att göra 3-0.

Sedan dess har han varit sjuk. Resultat: utslagna ur cupen, borta från höstens europaspel, tappad seger mot Öster och förlust hemma mot Mjällby.

Roar: ”Vi är söliga”

Vi kan också visa vad Gashi betyder genom att citera tränaren Roar Hansen efter matchen i kväll om vad som hände efter den första halvtimmen och 1-0-ledningen då det så långt såg ut som om HIF skulle avgöra matchen redan före paus i stil med djurgårdsmatchen:

– Då slår vi av på takten. Helt plötsligt tycker vi att vi är j-t bra och står och spelar fotboll med mycket liten rörelse. Vi tappar boll och använder för många tillslag. Vi är ”söliga” med bollen. Där är det ju bara att gasa och låta Mjällby springa ännu mer, sa en lika förbannad som besviken Hansen.

Gashi slår aldrig av på takten.

Gashi tycker inte att han är j-t bra.

Gashi står inte och spelar fotboll.

Gashi tappar inte boll.

Gashi använder inte för många tillslag.

Gashi är inte ”sölig” med bollen.

Gashi bara gasar och låter motståndaren springa ännu mer.

Inget ont om Loret Sadiku, som varit HIF:s kanske genomgående bäste spelare under för- och tävlingssäsongen och som jag tycker är en av allsvenskans intressantaste spelare.

Men det är Gashi HIF behöver för att vinna matcher.

Satt in penicillinkur

Prover som togs på norrmannen under matchdagen visade att infektionen inte gett med sig. Nu har man satt in en penicillinkur för att få honom spelklar till torsdag borta mot Norrköping.

Och vinner man matcher kommer säkert en del av publiken tillbaka till Olympia.

Men det räcker inte. HIF har ett stort jobb framför sig hos de bortskämda helsingborgarna för att få tillbaka åskådarna, suget och draget kring klubben som så sent som för 1,5 år sedan vann allt som fanns att vinna i svensk fotboll.

ARTIKELN HANDLAR OM