AIK: De hjälper oss

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Björn Wesström läckte uppgifter – spelaren hotades av ’Firman Boys’: ’Tar avstånd, men vi har en dialog’

1 av 5 | Foto: GRANSKAS I TV ”Firman Boys”, det våldsamma nätverket som sympatiserar med AIK, har infiltrerat klubbens styrelse, uppger Uppdrag Granskning i kvällens sändning.

I SVT:s Uppdrag Granskning berättas om dialogen mellan dåvarande assisterande tränaren Björn Wesström och en tongivande person inom ”Firman Boys”.

Samtalet gällde detaljer kring en AIK:ares kontraktsläge och spelaren utsattes senare för hot och trakasserier.

– Det tar jag starkt avstånd ifrån. Det har inget att göra med de värderingar AIK står för. Men vi har inga problem att vara transparenta oavsett vem frågan kommer ifrån, säger Wesström, i dag tf sportchef i AIK.

Händelsen ligger ett par år bak i tiden och Uppdrag Granskning namnger aldrig spelaren som själv inte vill uttala sig om vad som hände då han lämnade AIK. Spelaren hade ett utgående kontrakt som klubben ville förlänga medan spelaren övervägde att gå som bosman, alltså utan övergångssumma vilket det i vissa supporterkretsar ses allvarligt på.

Bestämde träff

Uppdrag Granskning har läst ”foruminlägg och privata meddelanden” på ett ”hemligt och exklusivt forum” på sverigescenen.se som man ”bara kommer åt om man är eller har varit medlem i en firma”. Enligt UG skriver en tongivande person inom ”Firman Boys” om spelaren med utgående kontrakt och assisterande tränaren Björn Wesström:

”Jag har i dag talat med BW och förhandlingarna är i full gång. BW tror att spelaren är ganska enkel att påverka i det här läget”.

Uppdrag Granskning beskriver hur fyra personer från ”Firman Boys” – en av dem uppges även vara medlem i Red and White Crew som också lyder under Hells Angels – bestämmer träff med spelaren. Enligt Uppdrag Granskning sker följande:

”Spelaren kommer att få ett val. Antingen skriver han ett kontrakt med AIK och hyllas som en hjälte. Eller så lämnar han föreningen och blir en förrädare för alltid. På mötet diskuteras detaljer om kontraktet, lönebud och en framtida försäljning av spelaren”.

”Inte kontroversiellt”

Spelaren valde senare att lämna AIK som bosman men innan det utsattes han för hot och trakasserier. På det hemliga firmaforumet beskriver personer hur de har gått tillväga, enligt Uppdrag Granskning.

Björn Wesström bekräftar samtalet med Firma-personen som Uppdrag Granskning beskriver som nätverkets ”politiska språkrör” med uppgift att sköta dialogen med AIK. 2005 skrev han boken ”En av grabbarna” under pseudonymen Johan Höglund och är i dag ungdomsledare i AIK.

– Jag talade inte med en grupp, jag talade med en enskild person. Om han ringer som den han är och frågar om vi ligger i förhandling om en förlängning ser jag inte det som speciellt kontroversiellt för mig att svara ja, det gör vi och det ser bra ut, vi är på väg åt rätt håll vilket vi var där och då, säger Björn Wesström i programmet.

Svarar till Firman Boys

Men har du då sagt att spelaren är lätt att påverka i det här läget? undrar Uppdrag Gransknings reporter:

– Jag uppfattar det som ett uttryck för att han tänker tacka ja till det avtalsförslag vi har lämnat, svarar Björn Wesström.

När Sportbladet når Björn Wesström – som tidigare i veckan tog över som tillförordnad sportchef efter Jens T Andersson – säger han att han kommer att svara på frågor från ”Firman Boys” i framtiden också.

– Vår strategi är inte att tillhandahålla konfidentiell information men om frågan ställs, som sist, där inga konfidentiella uppgifter efterfrågas så har vi inga problem att vara transparenta oavsett vem frågan kommer ifrån.

”Gör ingen skillnad”

Björn Wesström tar bestämt avstånd från att den aktuella spelaren utsattes för hot och trakasserier:

– Det tar jag starkt avstånd ifrån. Det har inget att göra med de värderingar AIK står för.

Däremot säger Björn Wesström att han har en dialog med ”Firman Boys” likväl som med andra AIK-supportergrupperingar:

– Vi gör ingen skillnad på olika supportrar.

Vad har ni en dialog om?

– Det kan vara allt från hur dialogformerna ska skötas till bengalbränning. Man kan ta hjälp av supportrar också.

Tar ni hjälp av ”Firman Boys”?

– Vi tar hjälp av alla supportrar. En klubb är ingenting utan sina supportrar.

Hur har ni tagit hjälp av ”Firman Boys”?

– Jag tänker inte peka ut enskilda företeelser. Men när AIK 2004 hade en konfrontationstaktik gick allt åt helvete. Sedan 2005 har vi haft en bra dialog vilket har lett till att det är lugnt på arenorna och det är Firman en del av, säger Björn Wesström.

FLERA AIK-SPELARE OCH LEDARE HAR UTSATTS FÖR HOT AV EXTREMFANSEN

2008: AIK meddelar att tränare Rikard Norling och vd:n Charlie Granfeldt får sparken. Upprörda AIK-supportrar stormar presskonferensen och kräver sportchefen Ola Anderssons avgång. Bara timmar senare avgår han och bekräftar att beslutet tvingats fram efter hot från extremsupportrar.

2007: Ett drygt dygn efter en förlust mot Elfsborg stöter Jimmy Tamandi ihop med AIK-supportrar på stan och bråk uppstår. Efter händelsen hotas Tamandi av Firman och man pressar klubben att inte skriva på nytt kontrakt med spelaren.

En tid senare placeras ett kors utanför Tamandis bostad. AIK polisanmäler händelsen för olaga hot.

2006: Inför ett derby mellan AIK och Hammarby lägger AIK-fans ut hela Hammarby-truppens mobiltelefonnummer i syfte att trakassera spelarna. Värst hotades mittfältare Jeffrey Aubynn som skulle ”råka illa ut om han spelade” och förolämpades med grova rasistiska tillmälen.

2000: Före detta AIK-spelaren Anders Limpar återvänder till allsvenskan och väljer att spela för Djurgården. Firman vandaliserar då Limpars restaurang LimpBar och spottade mittfältaren själv i ansiktet.

1998: Michael Hedström, säkerhetschef i AIK, utsätts för bombhot. Hedström upptäcker en bomb i ett brev han hämtat på posten, den detonerar aldrig i händerna på den AIK-anställde då han upptäcker sladdarna som sticker ut och polisen desarmerar bomben.

1995/96: Jesper Jansson lämnar AIK för Djurgården. Han hotas till livet, dörren till hans lägenhet vandaliserades och postordervaror beställdes i falskt namn.

1991: Landslagsbacken Janne Eriksson går från AIK till IFK Norrköping. Affischer med hans ansikte som måltavla sätts upp i Norrköping.

FIRMANS EGNA ORD PÅ DERAS NÄTFORUM

■ ■ ”JOHAN HÖGLUND” PÅ DET HEMLIGA FORUMET SOM UPPDRAG GRANSKNING TAGIT DEL AV:

”XX med grupp har fått i uppdrag att i god ton försöka påverka och förtydliga skillnaden mellan att lämna AIK som en hjälte eller fitta.”

Enligt UG skriver en tongivande person inom ”Firman Boys” om spelaren med utgående kontrakt och assisterande tränaren Björn Wesström:

”Jag har i dag talat med BW och förhandlingarna är i full gång. BW tror att spelaren är ganska enkel att påverka i det här läget.”

■ ■ PERSONER PÅ DET HEMLIGA FIRMAFORUMET OM HUR SPELAREN HOTATS OCH TRAKASSERATS:

”Stötte återigen på XX i går. Jag sa precis vad jag tyckte om honom, och alla deras släktingar och framtida barn. De ska känna att det är obekvämt att vara i Stockholm.”

”En propp kan bara ses som sunt och bör väl för all del uppmuntras.”

■ ■ En Firman Boys-medlen bestämmer träff med spelaren. Enligt Uppdrag Granskning sker följande:

”Spelaren kommer att få ett val. Antingen skriver han ett kontrakt med AIK och hyllas som en hjälte. Eller så lämnar han föreningen och blir en förrädare för alltid. På mötet diskuteras detaljer om kontraktet, lönebud och en framtida försäljning av spelaren”.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.