Vägen till Uefa-cupen öppen

FOTBOLL

Samtliga lag har mer än 50 procents chans

Inte för att det direkt var den svenska fotbollens stora upprättelse ...

Men i skuggan av Mardrömmen på Mestalla får vi ta vara på de glädjeämnen som bjuds.

Efter Hammarbys 2–1, Helsingborgs 1–1, Häckens 1–1 och AIK:s 2–3 i Uefacupen är jag så generös, att jag ger samtliga fyra lag mer än 50 procents chans att avancera till nästa omgång.

Hallelujah!

Även om detta nu sker ...

mot ett norskt lag, Fredrikstad, som inte vunnit en enda bortamatch i år;

mot ett skotskt lag, Dunfermline, som i våras åkte ur Premier League;

mot ett irländskt lag, Drogheda United, som leder landets högsta serie men där vi inte hört talas om en enda spelare och knappt om något lag – Drogheda leder före Shamrock Rovers, St Patricks Athletic och Sligo Rovers;

mot ett lettiskt lag, Liepajas Metalurgs – tänk då på att ett svenskt klubblag ALDRIG tidigare förlorat mot ett lettiskt i någon av cuperna!

... knappast Valencia

Det handlar inte direkt om Valencia ... – därmed sluttjatat om den jämförelsen.

Vinst i denna den sista kvalomgången, där returerna spelas torsdag 30 augusti, och i nästa omgång, som lottas fredag 31 augusti med matchdatum torsdag 20 september och torsdag 4 oktober, innebär plats i det ekonomiskt givande gruppspelet 25 oktober– 20 december.

Långt, mycket långt, dit men med möjligen fem lag i nästa runda – Elfsborg finns ju också där... – så ska väl åtminstone något lag kunna ha tur med lottningen.

Alla fyra lagen gjorde i princip rätt i går.

Hemma ska man vinna; det gjorde Hammarby.

Om man inte vinner borta ska man spela oavgjort och ha gjort mål; det gjorde Helsingborg och Häcken.

Eller också ska man förlora med uddamålet men ha gjort några mål; som AIK gjorde.

Annars är AIK:s 3–2-förlust vid Östersjökusten unik i det svensk-lettiska fotbollsutbytet. Första lettiska segern någonsin, nämligen!

I tre tidigare dubbelmöten i Uefa-cupen har Malmö FF slagit Skonto Riga 1996 (1–1 hemma, 3–0 borta), Helsingborg slagit Riga 1999 (5–0, 0–0) och Öster spelat två oavgjorda 2004 (2–2, 1–1) – vilket i det senaste fallet innebar att Öster försvann på bortamål.

Klumpiga norrmän

För AIK räcker det med en 1–0-vinst, och eftersom AIK under sommaren utvecklats till ett utomordentligt hemmalag, så är det ingen fara där.

Värre då möjligen för Hammarby, som slarvade bort en storseger mot klumpiga och tafatta norrmän.

En onödig klackspark av Petter Andersson vid sidlinjen nästan uppe vid mittlinjen gjorde att norskarna fick bollen och kunde avancera fram till det som, med en kvart kvar, gav det mål som gör att norskt 1–0 räcker i returen.

Och det är väl inte omöjligt att Rami Shaaban håller nollan på hemmaplan. Med ett par räddningar av fantomklass höll han i alla fall Fredrikstad kvar i den här matchen.

Bajen är för ojämnt

Bajen är både upp och ner, det är som om orken inte räcker.

Men när den räcker: vilken njutning det är att se samspelet mellan framförallt Erkan Zengin, Lolo Chanko och Haris Laitinen.

– Ibland får man rysningar när man ser vårt snabba passningsspel, sa Tony Gustavsson, tränaren.

Det är bara att hålla med.

Så här stora är svensklagens chanser

Sportbladets Lasse Sandlin värderar de svenska lagens chanser att avancera i cupspelet.