Enkel seger för Kalmar

FOTBOLL

Göteborgs tränare ber fansen om ursäkt

IFK Göteborg har återigen visat varför laget inte är något för den allsvenska guldstriden. Hemma mot Kalmar pendlade det mesta i lagets spel mellan halvdant och direkt uselt.

Det utnyttjades av Nanne Bergstrands disciplinerade manskap som enkelt vann med 3–0.

Foto: Målskytt. Ari da Silva Ferreira gjorde ett av Kalmars mål i segermatchen mot IFK Göteborg.

Det finns ett liv efter guldstriden. För lagen som hängts av återstår alltid en livboj i form av Royal League, och den tog Kalmar ett stadigt grep om på Gamla Ullevi på måndagskvällen.

Samtidigt sjunker IFK Göteborg.

– Jag vill be supportrarna om ursäkt för det sätt vi spelar fotboll på i dag, sade Göteborgs tränare Kjell Pettersson efter matchen.

Hans lag mötte ett Kalmar som inte hade vunnit i allsvenskan på fyra matcher. Senaste segern kom hemma mot Öster för över en månad sedan. Samtidigt borde IFK-spelarna ha kommit stärkta från vinstmatchen mot Djurgården senast då Thomas Olsson avgjorde i slutminuterna.

Men förutsättningarna speglades inte i vad som hände på planen.

– Vi är passiva, vi skapar ingenting, sade Pettersson.

– Jag är fruktansvärt besviken. Sedan får man analysera vad som ligger på mitt bord och vad som ligger på spelarnas bord.

De blåvita började åtminstone godkänt och Kalmar hamnade väldigt långt ner i banan. Några större farligheter lyckades hemmalaget dock inte få till. Det gjorde däremot Kalmar och framför allt lagets två brasilianska anfallare, Ari da Silva Ferreira och Cesár Santín.

– Det enda man kan sätta på minuskontot är att de kan göra fem mål, summerade Kalmartränaren Nanne Bergstrand.

Första målet kom efter en knapp halvtimme. Lasse Johansson slog ett långt inlägg från vänster som enkelt kunde nickas in av en helt omarkerad Ari da Silva Ferreira. I den listige och kvicke brassen har Kalmar en anfallare med få övermän i allsvenskan – oavsett var laget slutar i tabellen kan han mycket väl vinna skytteligan.

Efter slarv av IFK-backen Alejandro Lago i början av andra halvlek var det dags för anfallskollegan Santín. Han fick bollen en bit utanför straffområdet, tittade upp, såg att Bengt Andersson var långt ute och lobbade iskallt in Kalmars andra mål.

Kjell Pettersson svarade direkt med något i svensk fotboll så ovanligt som ett tidigt trippelbyte.

– Man måste göra någonting, var förklaringen.

Efter det föll IFK ihop fullständigt. När Viktor Elm lobbade in Kalmars tredje mål med 20 minuter kvar reste sig delar av publiken på Gamla Ullevi för att gå hem.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM