Bara spillror kvar av det stolta landslaget

FOTBOLL

Hård och kompromisslös har han alltid varit på plan.

Ändå tvivlar jag på att förbundskapten Lagerbäck var beredd på den grymma kapning han utsattes för av sin förre detta lagkapten Olof Mellberg:

- Jag är besviken. Jag tycker Lasse gjorde fel som valde att inte lösa det här internt.

Det kom att bli en presskonferens vi sent ska glömma, och plötsligt kändes det som om taket över landslaget höjdes flera meter och luften gick att andas.

Efter en träning på koncentrerat försvarsspel i lätt duggregn men med åskan mullrande inifrån huvudstaden samtidigt som även vi på Råsunda gjorde vårt bästa att helga

dagen - Kanelbullens dag... - så blev Olof Mellberg en av dagens huvudperson; antagligen betydligt mer än han från början hade tänkt sig.

Drygt 70 minuter hade gått av träningen då Kim Källström sparkade honom på benet strax under höger knä, som samtidigt vreds till och hela Råsunda höll andan när Olof haltade av.

Efteråt kunde han tillsammans med doktor Valentin dämpa de värsta farhågornat:

- Förhoppningsvis bara en mjukdelsskada.

Sen kom den hårda delen, en verbal avrättning av förbundskaptenens sätt att sköta "nattklubbsskandalen" samtidigt som han var mycket noga med att betona att han snabbt både bekräftat och beklagat vad som skett.

Okej med oavgjort

Hela tiden satt en sammanbiten landslagsbas och lyssnade på Mellbergs högra sida, bara metern skilde de båda åt, och den enda gång jag såg Lagerbäck le, var när DN:s Johan Esk ställde den välmotiverade frågan:

- Varför måste man ha tidsschema för vuxna människor?

Lagerbäck log och svarade:

- Bra fråga!

Vi är ju trots allt några stycken som tycker att det faktiskt ÄR en bra fråga...

Om den kommande matchen mot Spanien hann det däremot inte bli så mycket snack.

Jag bävar i alla fall, och det beror mest på att det nu

bara är spillror kvar av det en gång så stolta landslaget. Några vill inte, vår bäste målvakt kunde inte komma och även i Stockholm går flera halvskadade.

Nu är det "back to basic" som gäller. Att täta försvaret och spela på 0-0. Med tanke på att Spanien redan tappat tre poäng i Belfast är det denna gång helt okej med oavgjort hemma. Spanien har, som du kan utläsa härintill, en imponerande kvalstatistik på bortaplan.

Finns nog bara ett land som varit bättre. Just det: Sverige.

Under samma tid som Spanien har sin svit på 18 raka bortamatcher utan nederlag, så har Sverige spelat 16 kvalmatcher borta, visserligen förlorat en men vunnit tolv till skillnad mot Spaniens tio och därmed också bara kryssat i tre matcher mot Spaniens åtta.

Jag bävar ändå - trots att Olof Mellberg bevisligen är i storform.

Spanien bortastarkt

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM