Ronaldinho vill bli bäst – igen

FOTBOLL

Nu är det hårt arbete som gäller

Foto: Målinriktad Ronaldinho siktar på att ta tillbaka titeln som världens bäste.

MONTPELLIER.

Förra säsongen var han inte världens bäste fotbollsspelare.

Nu vill han bli det igen.

Inför den spanska ligapremiären har Sportbladet träffat Ronaldinho.

Leendet är inte försvunnet, men det kommer inte riktigt lika ofta.

När Sportbladet pratar med Ronaldinho i samband med Brasiliens träningslandskamp mot Algeriet ger han ett samlat intryck.

Det är hårt, fokuserat arbete som gäller nu.

Inte reklamjippon och surftecken, inte lattjo och inte lajban. Intenågot annat än fotboll.

Säger rätt saker

Ronaldinho är själv medveten om att han inte spelade på topp under förra säsongen, och nu har han bestämt sig för att ända på det.

– Nu känns det väldigt bra. Efter två år utan uppehåll har jaghaft en ordentlig semester. Den har gjort det möjligt för mig att vara med i försäsongsträningen, från början hela vägen till slutet.

Brassen kliar sig i den skäggstubb som är några dagar längre än vanligt. Svaren kommer snabbt, inövat – nästan mekaniskt.

Det här året är han noga med att säga rätt saker, att förmedla denbild han själv vill ha ut till världen.

Fantastiska fyran

– Nu är allt okej. Jag är redo för en bra säsong, både med Barça och

med det brasilianska landslaget.

Ni har gjort flera nyförvärv inför säsongen, men Thierry Henry har väckt störst uppmärksamhet. Vilket är ditt intryck av honom?

– Väldigt bra. Han har redan kommit in i klubben på ett väldigt positivt sätt. Det är en spelare med mycket erfarenhet, en spelare som kan hjälpa oss att bli bättre och att vinna titlar – och det är det vi siktar på.

Och nu pratas det mycket om den ”Fantastiska Fyran”, ett anfall med dig själv, Henry, Messi och Eto´o. Är det realistiskt att tro att en sån uppställning skulle fungera i praktiken?

– Jag tror inte att det skulle vara några problem att spela ihop alla fyra, men det är bara att vänta och se vad Mister (tränaren Frank Rijkaard) tycker.

Så vad var det egentligen som gick fel ifjol?

Ronaldinho desarmerar frågan om den titellösa säsongen, och väljer i stället att prata om det som skall komma, om Barcelona version 2007-08.

– Jag tycker att laget har en stabil grund, och vi fortsätter att träna oss samman för att bli ännu bättre. Jag tror att vi är ett vinnande lag igen.

Har du några personliga ambitioner med säsongen?

– Nej, jag tänker bara på att göra mitt bästa och att hjälpa Barcelona att vinna titlar.

Utflykten till franska Montpellier var lyckad för Ronaldinho.

Han gjorde comeback i landslaget – efter att ha tackat nej till Copa

America – och passade omedelbart på att göra mål i 2-0-segern.

– Det var väldigt roligt att komma tillbaka på det sättet, och vara en del av en ny fas för Brasilien.

Och nu?

– Nu fortsätter arbetet.

Erik Niva rankar de största stjärnorna i Spanien

1. Ronaldinho

27 år, mittfältare/forward, Barcelona

Land: Brasilien

Fjolårssäsong:

Tre plus kan verka väldigt gnidet efter en säsong där Ronaldinho gjorde 21 mål, men i det här fallet ljuger målsiffran lite. Brassens totala bidrag var mindre än någon gång tidigare under Barcelona- tiden, och säsongen titellös. Kan så mycket bättre.

Nu: Säger själv att en ordentlig semester och en grundlig försäsong har tagit honom tillbaka till toppformen. Är fortfarande världens kommersiellt mest värdefulla spelare, men behöver en riktigt bra säsong för att slippa Beckhamska reklampelar-gliringar.

2. Leo Messi

20 år, mittfältare/forward, Barcelona

Land: Argentina

Fjolårssäsong:

Såg länge ut att få i stort sett hela säsongen spolierad av skador, men kom tillbaka och gjorde ett par månader som var helt häpnadsväckande bra. Är så rapp att han kan framstå som så gott som ostoppbar, och bättre med bollen än han hittills fått credit för.

Nu: Kan han bara fortsätta där han slutade i somras kan fotbollsvärlden ha en helt ny kung om ett år. Enda faran tycks vara en viss benägenhet att bli skadad. Speedspelare som Messi lider oerhört om kroppen förlorar några meters snabbhet.

3. Thierry Henry

30 år, forward, Barcelona

Land: Frankrike

Fjolårssäsong:

Bara 17 ligamatcher för Arsenal, och Henrys klart minst effektiva säsong sedan han flyttade till England. Har kommit upp i en ålder där skadorna kan bero på en sliten kropp lika gärna som de kan bero på tillfälligheter.

Nu: Har faktiskt en del att bevisa. Behöver hålla sig skadefri – och behöver ta en plats i startelvan. Rijkaard har pratat om att använda hela ”Fantastiska Fyran” samtidigt, men han börjar knappast säsongen på det sättet. Och med bara tre forwards lär Henry få sitta.

4 . Samuel Eto'o

26 år, anfallare, Barcelona

Land: Kamerun

Fjolårssäsong:

Tjatigt det här, men det är omöjligt att påstå något annat än att ligans fyra största stjärnor spelar i Barcelona. Eto´o hade en fjolårssäsong som påminde mycket om Henrys – 19 ligamatcher – fast kryddad med fler bråk och kontroverser.

Nu: Är den enda renodlade centern i Barcelonas enorma anfallskader, och därför relativt säker på sin plats. Frågetecken dock för hans status i omklädningsrummet. Håller den obekvämt rättframme Eto´o på att göra sig omöjlig i Barcelona?

5. Ruud van Nistelrooy

31 år, anfallare, Real Madrid

Land: Holland

Fjolårssäsong:

The man just can´t stop scoring. Hastig flytt till en helt ny liga, med helt nya förutsättningar och helt ny spelstil – och Van Nistelrooy fortsatte bara göra mål som om inget hade hänt. Höll Madrid flytande under stora delar av vintern, och var den verklige guldhjälten.

Nu: Bernd Schuster har rört om i nästan alla formationens delar – men har givetvis inte rubbat sin spjutspets. Van Nistelrooy kommer säkert som amen i kyrkan att göra sina vanliga 0,75 mål per match.

6. Robinho

23 år, mittfältare/forward, Real Madrid

Land: Brasilien

Fjolårssäsong:

Länge ute i den Capellianska kylan, men arbetade sig tillbaka in i laget efter nyår. Då lossnade karriären äntligen för den evige supertalangen. En finfin ligaspurt följdes upp med Copa America, där han både vann skytteligan och utsågs till turneringens bäste.

Nu: Riskerar att behöva byta utgångsposition i och med att Madrid gjort klart med både Robben och Drenthe. Behöver hålla farten uppe en hel säsong för att definitivt ta klivet från talang till storspelare.

7. David Villa

25 år, anfallare, Valencia

Land: Spanien

Fjolårssäsong:

Fortsatte att imponera, men den totala skörden sjönk faktiskt från 25 till 15 ligamål. Åtta mål på elva landskamper under säsongen räddar ändå upp totalbetyget till fyra plus. Väldigt komplett avslutare.

Nu: Anfallsparet med nya fenomenet David Silva är exceptionellt svårstoppat i sina bästa stunder, men kan få problem i en särskild typ av fysiska matcher. Villa fortsätter att vara försteanfallare, medan Silva nog kan få flytta ut på kanten och ge plats åt Morientes ibland.

8. Fréderic Kanouté

29 år, anfallare, Sevilla

Land: Mali

Fjolårssäsong:

Kanouté behövde en andra säsong för att verkligen komma in i La Liga- spelet, och 6 mål blev då 21. Enda minuset: målen blev lite färre under den säsongsspurt där Sevilla behövde dem som bäst. Får representera Sevilla på listan, då Dani Alves fortsätter att längta bort.

Nu: Ryktena har varit många, men allt tyder på att Kanouté stannar kvar och blir centralfigur i Sevillas Champions League-satsning. Ett hattrick i Supercup-finalen mot Real Madrid bevisar att krutet är fortsatt torrt.

9. Diego Forlán

28 år, anfallare, Atlético Madrid

Land: Uruguay

Fjolårssäsong:

Höll målgörandet uppe i ett Villarreal på väg att falla sönder. Både Arsenal och Liverpool var intresserade av att ta Forlán tillbaka till England, men han ville ogärna flytta sin handikappade syster till ett annat land…

Nu: …så det blev Atlético Madrid i stället. Optimismen runt klubben är stor, och Forlán kan mycket väl bli spelaren som äntligen skjuter fart i den permanent underpresterande klubben. Kan han löpa igång underbarnet Kun Agüero bredvid sig vore det en enorm bonus.

10. Raúl

30 år, anfallare, Real Madrid

Land: Spanien

Fjolårssäsong:

Lex Del Piero, om ni vill. Det går bara inte att lämna kapten Raúl utanför en lista över den spanska ligans största stjärnor. Formen har sviktat rejält de senaste säsongerna, men under våren närmade han sig faktiskt sin forna storhet igen.

Nu: Ja ni… Vad har Bernd Schuster egentligen tänkt göra med Javier Saviola? Förmodligen kommer Raúl få chansen att hålla liv i sitt fruktbara samarbete med Van Nistelrooy, men tålamodet med honom kommer inte att vara lika evighetslångt under denna regim.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga