”Det här är ett skämt”

FOTBOLL

I ”Dödens grupp” – då rasar Domenech

Foto: Donadoni, Piturca, van Basten och Domenech.

Italien, Frankrike, Holland och Rumänien – utan tvekan ”Dödens grupp” i EM.

Då rasade Frankrikes förbundskapten Raymond Domenech mot seedningen:

– Det är ett skämt. Vansinnigt att inte världsmästarna Italien är toppseedat.

Foto: GRAFIK: PAUL WALLANDER

Två lag återstod, Sverige och Italien, ett skulle in i samma grupp som Holland och Frankrike. Jürgen Klinsmann snuddade vid Sveriges boll, men det blev Italien och ”Dödens grupp” var ett faktum. Efteråt var

respektive förbundskaptener överens om mardrömslottningen:

”Får leva med det”

– Jag tror att det finns tränare här i dag som är gladare än oss fyra. Jag hade helst sluppit alla de här lagen, men nu har vi fått det här och får leva med det, säger Domenech.

Italien och Frankrike har matchats flitigt mot varandra på sista tiden. 2006 möttes de i VM-

final, där Italien vann på straffar. Sen lottades de i samma grupp i kvalet till EM – och nu igen. Italiens boss Roberto Donadoni är inte förvånad över den svåra gruppen:

– Vi hade otur i lottningen, men jag hade en känslan i magen i morse, om att det skulle bli så här.

Marco van Basten och hans Holland kanske har anledning att vara mest besvikna. Från sin plats i första seedningsgruppen, fick han först se Rumänien trilla in. Rumänien som de blev slagna av och bara tog en poäng av i kvalet. Sedan de två VM-finalisterna Italien och Frankrike.

”Tufft jobb”

Han spår en benhård grupp.

– Vi var med i ”Dödens grupp” i förra VM...jag är nyfiken på vad man kommer att kalla den här. Italien är en verklig fotbollsnation som alltid går långt i mästerskap. Det samma gäller Frankrike på senare år. Det här kommer att bli ett mycket tufft jobb.

Den enda av de fyra som hade något positivt att säga om gruppen var en något ironisk Rumänsk förbundskapten, Victor Piturca:

– Det är en lätt grupp, härligt...