Tidigare Laziohjälten Signori gripen

Uppdaterad 2011-06-02 | Publicerad 2011-06-01

"Svennis" tidigare spelare misstänks för fixade matcher

Atalanta är en av klubbarna som undersöks. De riskerar ny nedflyttning till Serie B.

Visst minns ni Giuseppe Signori? Den tidigare Lazio- och Bolognahjälten, lagkamrat till Kennet Andersson och Klas Ingesson, öste in mål i båda klubbarna under 90- och 2000-talet. Men som fotbollspensionär går det sämre – han sitter nu i husarrest för delaktighet i läggmatcher.

Misstänks för matchfixning.

Den tidigare Lazio-kaptenen, som gjorde fem säsonger i Rom-klubben och sin sista under Sven-Göran Erikssons första år i klubben, greps av italiensk polis tillsammans med 15 andra under onsdagsförmiddagen i Cremona i norra Italien. Signori påstås ha lett en spelkartell i Bologna som direkt påverkat utgången av en rad matcher. Samtliga gripna är misstänkta för delaktighet i uppgjorda matcher och olagligt spel. Bland övriga i gruppen återfinns aktiva spelare från Serie B och Serie C, även direktörer från lägre klubbar i ligasystemet och spelfirmor finns med.

Ledde kartell

Bland matcherna som åklagarna undersöker finns matcher med Glenn Strömbergs gamla klubb Atalanta och Siena, båda nyss uppflyttade till Serie A. Klubbarna riskerar nu degradering till Serie B, skriver ANSA.

Åklagaren Roberto Di Martino förklarade på en presskonferens i Cremona att utredningen började efter matchen Cremonese-Paganese i november. Cremonese-spelarna påstås inför matchen ha fått sin dryck spetsad med sömnmedel så att de skulle prestera sämre, flera av spelarna har också förklarat att de mådde dåligt i samband med matchen.

– En spelare var med i en oförklarlig bilolycka, som Cremonese anmälde till polisen, sade di Martino.

Atalantas kapten utreds

Spelkartellen misstänks för att ha mutat en eller flera spelare i olika lag inför matcher. Gruppen ska sedan ha lagt stora insatser på lagliga spelsajter, företrädesvis i Asien för att slippa misstankar.

Bland de övriga arresterade återfinns Vittorio Micolucci och Vincenzo Sommese från Ascoli i Serie B, Beneventos Marco Paoloni och förre Serie B- och Serie C-spelaren Gianfranco Parlato.

Enligt ANSA är 30 personer under utredning, inklusive Atalantas kapten Cristiano Doni och tidigare Serie A-spelaren Stefano Bettarini.

Följ ämnen i artikeln