Laul: Ingen resa till Cypern – glöm EM...

FOTBOLL

Med Erik Hamréns jättetrupp säger vi adjö till ett antal spelare som tidigare varit högaktuella för ett svenskt landslag, ja till och med ordinarie.

Det har jag inga synpunkter på.

Däremot var det en ganska konstig trupp på andra sätt.

Foto: Robert Laul.

Samuel Holmén var ordinarie under VM-kvalet 2008-09, Kennedy Bakircioglü har förekommit i flera blågula trupper genom åren, liksom Dusan Djuric. Rasmus Lindgren och Henok Goitom är spelare som många fans länge velat se. Samtliga ratas helt trots att Erik Hamrén inventerar och åker till Cypern med en 34-mannatrupp.

Inte heller löften som Ivo Pekalski, Denni Avdic eller Guilermo Molins får plats.

De tre sistnämnda får säkert chansen senare – även om det kan dröja till efter det pågående EM-kvalet och ett eventuellt EM-slutspel i Polen/Ukraina sommaren 2012. Hamrén hade redan inför gårdagens presskonferens en uttalad stomme, och med 34-mannatruppen pekar han ut de spelare som i första hand lär kliva in vid skador och avstängningar de närmaste 17 månaderna.

Glöm EM, alltså.

Om det nu blir något svenskt mästerskapsdeltagande alls, är väl bäst tillägga.

Inga nej från Super-Swedes

Jag har inga stora invändningar mot detta även om det måste kännas tungt för en spelare som Ivo Pekalski, 20. För en månad sedan betraktad som framtiden på svenskt innermittfält, nu omkörd inte bara av Serie A-spelande Albin Ekdal utan även IFK Göteborgs Sebastian Ericsson. Enligt Hamrén ingen bestraffningsåtgärd mot Ivo men samtidigt har den missade januariturnén spelat in på så sätt att Blåvitt-Seb var den som fick göra intryck på förbundskaptenen.

Debatten kring träningslandskamper handlade i många år inte om vilka som var med utan vilka som lämnade återbud. Den diskussionen hörs inte på samma sätt, till och med Zlatan sägs ju åka med till Cypern. Tidigare var det ofta tjafs kring just Zlatan men också kring Henke Larsson (som bara lirade mästerskap ett tag) och Fredrik Ljungberg (som ofta var ”skadad” när det vankades träningsfajt).

De här problemen har Erik Hamrén sluppit, å andra sidan är Zlatan ensam ”Super-Swede” i ett svensk fotbollslandslag 2011.

Med detta sagt finns ett par frågetecken kring Cypern-truppen man funderar kring:

Truppen består av fyra vänsterbackar: Behrang Safari, Oscar Wendt, Pierre Bengtsson (!) och Fredrik Stenman (!!). Ja fem om man räknar med Kim Källström...skämt åsido. Men bara två högerbackar: Mikael Lustig och Adam Johansson.

Malmö FF-yttern Jimmy Durmaz var knappt ordinarie under guldåret men belönas ändå med en ”se-och-lära”-plats. En saftig skräll.

Tvetydligt om Ljungberg

Fredrik Ljungberg var aldrig aktuell, enligt Erik Hamrén eftersom han inte får speltid i Celtic. Det är svårt att protestera emot. Fast sedan sa Hamrén att Ljungberg inte hade kommit med i alla fall, för han är ingen spelare som behöver testas i ett landslag. Varför inte? Om ”Freddie” kommer igång och gör bra ifrån sig bör han fortfarande kunna tillföra något, kanske rent av som en klok gammal högerback?

Markus Rosenberg hade många nog räknat bort. Nyligen beskrevs han av tidningen Four Four Two’s La Liga-twittrare som den mest otursförföljde anfallaren i hela serien, som kunde (borde?) gjort uppemot 50 mål om han förvaltat sina chanser. Det låter lite som den ”Mackan” vi glömde bort.

Frågor ska besvaras

Det viktigaste med Cypern-lägret är annars att fortsätta att jobba på mittbacksparet Andreas Granqvist/Daniel Majstorovic då Olof Mellberg fortfarande är avstängd i kvalmatchen mot Moldavien på Råsunda 29 mars.

Samt att hitta en ny ”nummer tio” bakom Zlatan då även Ola Toivonen dragit på sig onödiga kort. Stalltipset är att Johan Elmander kliver in och lämnar plats för Sebastian Larsson till höger. Eller också blir det varianten som användes mot Tyskland innan jul med Pontus Wernbloom i hålet framför Anders Svensson och Kim Källström.

Till sist är jag mest nyfiken på om Rasmus Elm ska ta sig tillbaka till den nivå han en gång var på. Det finns en del som talar för det.

ARTIKELN HANDLAR OM