Miljardärer redo ta över

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag tycker det här är en överlevnadsfråga”

ett lyft? Trelleborgs FF och Malmö FF är två klubbar som skulle kunna få ett rejält lyft med de nya reglerna. Det menar i alla fall förespråkarna för slopandet av 51-procentsregeln.
Foto: BILDBYRÅN
ett lyft? Trelleborgs FF och Malmö FF är två klubbar som skulle kunna få ett rejält lyft med de nya reglerna. Det menar i alla fall förespråkarna för slopandet av 51-procentsregeln.

Här är tungviktarna inom svenskt näringsliv som stödjer de som vill ändra ägarreglerna i idrottsbolagen.

Rune Andersson, 66, och Hans Wallenstam, 47, menar att det är enda sättet att få fram konkurrenskraftiga fotbolls- och hockeylag.

– Svenska fotbollsklubbar håller ju på att dö av kapitalbrist, säger Andersson.

I svenska idrottsaktiebolag (som AIK Fotboll AB) måste i dag minst 51 procent av rösträtten tillhöra den ideella föreningen.

En utredning av Riksidrottsförbundet föreslår en ändring till att föreningen måste äga minst 34 procent, medan Svenska Fotbollsförbundet (SvFF) anser att det borde räcka med tio procent.

Ju mer externt ägande som tillåts i idrottsbolagen desto större chanser till fler investeringar i svenska lag menar SvFF med förbundsordföranden Lars-Åke Lagrell i spetsen.

Har satsat tiotals miljoner

– I dag är det ingen som vill satsa fullt ut eftersom det är så svårt att veta vem och vilka exakt man har att göra med i verksamheten. En ideell förening är en ganska odefinierbar massa, säger Rune Andersson, som har en lång och framgångsrik karriär inom näringslivet och som i många år stöttat Trelleborgs FF med tiotals miljoner kronor.

– Jag tycker det är en överlevnadsfråga. Jag förstår inte varför svensk idrott och speciellt fotbollen inte går hela vägen och tillåter 100 procent utomstående ägande och externt kapital i ett idrottsaktiebolag, säger Andersson.

Vad kan hända om ägarreglerna ändras?

– Jag tror aldrig vi kommer få se investerare som placerar i svenska idrottsbolag som ett bra sätt att tjäna pengar. Men förhoppningsvis kan man vara med och stötta idrotten utan att förlora lika mycket som i dag.

– Det kan bildas idrottsbolag som har andra verksamheter än bara själva sporten. Det kan vara arena- eller reklamverksamhet. Jag tror det kan dyka upp kreativa entreprenörer som ser nya möjligheter, säger Andersson och lägger till:

– Ändras ingenting så kör motståndarna svensk elitfotboll medvetet i graven. Annars lever man kvar i det idealistiska 1800-talet.

”Tror att jag tröttnar”

Hans Wallenstam, huvudägare till fastighetsbolaget som namnsponsrar innebandylaget Pixbo, är inne på samma linje.

– Ska vi ha en elitverksamhet som ska konkurrera i Europa så måste det nog ske i bolagsform som har goda villkor. Men det är ju inte något som skapar en bredare idrott.

Vilket av de olika förslagen föredrar du?

– En förändring av ägarreglerna tror jag skulle innebära en enorm skillnad. Men jag hade gått fullt ut och tillåtit externt ägande till 100 procent. Jag tror att svensk fotboll och ishockey skulle gynnas. Annars kommer vi aldrig mer få ett fotbollslag på hög nivå, säger Hans Wallenstam.

Rune Andersson säger sig redan ha idéer kring Trelleborgs FF.

Påverkas ditt engagemang om RF inte beslutar om några ändringar?

– Ja. Då tror jag att jag tröttnar.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN