Om Zlatan hade tackat nej hade säkert fått mycket negativt”

FOTBOLL

Möt Erik Hamrén: Den populäraste förbundskaptenen för det populäraste laget i den populäraste sporten

GÖTEBORG. Fotbollen är bäst, herrlandslaget i fotboll populärast och Erik Hamrén den mest omtyckta förbundskaptenen.

Sportbladets unika Sifo-undersökning i samarbete med SVT avslöjar svenska folkets sportfavoriter.

– Det glädjer mig oerhört att vi har gjort ett sådant intryck, lite överraskande för vi har inte vunnit något eller tagit oss till ett mästerskap, säger Erik Hamrén i en exklusiv intervju om de smickrande siffrorna, Zlatan Ibrahimovic, spelare i krogbråk och julen.

Foto: Erik Hamrén är Sveriges populäraste förbundskapten.

När vi ses är det fortfarande några dagar kvar till jul.

Nöjesparken i Göteborg fylls av människor med förväntande blickar och jullovslediga barn. Ljusen och snön lyser upp i vintermörker, julens dofter sprider sig behagligt.

Men Sveriges förbundskapten i fotboll finner inte riktigt julefriden inombords.

– Jag brukar bli låg på julen, jag kanske inte ska vara för personlig och jag vet inte vad det är för något, men alla ska vara så lyckliga och glada på julen.

Det är tid att tindra..?

– Ja, men jag tycker kanske att jag tindrar de andra dagarna... Man har så full fart normalt så när du får de här pauserna och går ner i varv blir du lite låg och trött. Det är då du känner att du jobbat hårt, säger Erik Hamrén som noga påpekar:

– Jag ska inte överdriva, det är inte så farligt. Jag tycker om julen. Men jag tycker det finns en tendens, alla ska vara så glada och jag tror att många också kan känna att man är minst lika glad andra dagar.

Julhelgen har Erik Hamrén och hans familj firat hos släkt och vänner i Ljusdalstrakten. Glädjen är att träffa nära och kära.

Det har gått ett drygt år sedan han tog över som Sveriges förbundskapten i fotboll efter Lars Lagerbäck, men 53-åringen har bara jobbat heltid med uppdraget i ett halvår. På den korta tiden har han lyckats vinna folkets kärlek.

Enligt Sportbladet och SVT:s unika Sifo-undersökning, Folkets favoriter 2010, är Erik Hamrén den förbundskapten som är mest omtyckt.

Många av de tillfrågade har svårt att plocka fram en kandidat alls, men 23 procent är övertygade om att Erik Hamrén är den som de gillar mest.

– Det är jätteskoj, helst med tanke på att jag varit förbundskapten en kort tid. Och under sommaren var det ändå VM (utan Sverige). Självklart hänger det ihop med att fotbollen är den största, populäraste sporten, säger han.

Du går hem bland både kvinnor och män. Bland kvinnor hos de som främst är plus 50...?

– Wow... Jag vet inte vad jag ska svara på det. Men kvinnor är ju kloka....

Det kan väl också vara kopplat till din ledarstil och personlighet?

– Jag hoppas det beror på de intryck de får. Sen har vi haft bra resultat, frånsett Hollandsmatchen. Den tror jag ändå de flesta, när lottningen var, visste att det skulle bli en svår match.

Spelare, ledare byggde ändå en stark tro på seger inför matchen i Amsterdam och fallet efter Hollands uppvisning blev hårt.

Efter hemkomsten har väldigt många människor utanför fotbollsmiljön, folk på gator och torg, spontant kommit fram till Erik Hamrén.

– Den var en som körde fingret upp i ansiktet och tyckte att det var för jävla dåligt. Men resten har sagt att vi gjort lite för många fel, men att de tror på oss, säger Erik Hamrén.

Besvärande uppmärksamhet

Han har känt stödet personligen och tycker om uppskattningen. Men uppmärksamheten kan bli besvärande.

– Jag kan känna mig mer besvärad om man ser att folk tittar på en utan att de säger något. Man känner att man inte är anonym längre. Förr var det fotbollsintresserade människor som visste vem man var, nu är det en bredare kategori människor, säger han.

Hur mycket tror du din egen popularitet står i relation till att du lyckades få Zlatan Ibrahimovic att återvända till landslaget?

– Det har jag inte funderat på, det var ju inte min förtjänst utan Zlatans beslut.

Du kan väl inte säga annat än att det påverkade honom?

– Jag vet inte. Vi fick en bra känsla och det hjälper säkert till. Men jag tror inte att det är avgörande. Folk kanske tycker det?

Jag tror ju det, många lyfter fram det?

– Om Zlatan hade tackat nej hade jag säkert fått mycket negativt av det, i alla fall i media och det påverkar bilden. Nu fick jag mycket beröm och det påverkar människor.

Hur medveten är om din stil, hur du själv framstår?

– Det är ingenting medvetet för att fiska röster. Klädseln är medveten. Det bestämde jag mig för när jag var i Öis. När jag representerar en klubb, eller som nu Sverige, vill jag göra det så bra som möjligt, säger Erik Hamrén.

Att representera handlar också om att lära sig att uppträda som en ledare på alla sätt och vis.

– Det var annorlunda förut. Som vid besvikelse efter match. Jag var otroligt besviken efter matchen mot Holland, men jag kan inte visa de känslorna. Jag representerar landslaget och svenska folket, jag kan inte bete mig som en idiot där bara för att vi förlorar och jag är besviken. Det har jag fått lära mig. Det är lite medvetet i min roll, säger han.

Erik Hamrén tar en klunk te. Han är öppen och ärlig och har nära till ett leende. Men han är också noga med att svaren ska bli rätt, att han inte ska bli feltolkad.

”Fått en del smällar”

Det innebär att det blir lite mindre Erik Hamrén, en utveckling som också gått att se i hans framträdande inför media under året.

– Jag har fått ändra mig. Jag håller tillbaka mer nu än jag gjort tidigare på grund av att jag fått en del smällar. Jag försöker vara spontan och bjussa på mig själv, men jag känner att jag blivit lite försiktigare.

Enligt Folkets favoriter 2010 är Erik Hamrén inte en ensam vinnare. Fotboll är den sport som svenska folket helst följer och herrlandslaget i fotboll är det mest uppskattade laget.

Vad i det här laget gör att de går hem i stugorna?

– Du har närheten till spelarna. Du kan följa Zlatan varje vecka i Italien. Du följer spelarna i Premier League, i Holländska ligan.

– De blir stora idoler. Sen är det bra killar, om man får vara ärlig. Jag tycker att vi har bjussat på oss i de här landskamperna.

Att fotbollen är den populäraste sporten att följa är ett resultat som inte förvånar Erik Hamrén, mer bekräftar hans egen relation till sporten.

– I mina ögon är det världens bästa sport, men jag är ju lite färgad där... Man kan se otroligt mycket fotboll på tv nu och det gör att den blir ännu större, säger han men tillägget:

– Fotbollen var stor innan tv:n fanns också...

Att foga över landslaget och en av världens största stjärnor är en förmån. Men det innebär också svåra och känslomässiga beslut.

Kort efter att Erik Hamrén presenterat truppen till vinterturnén med bland andra Örebrospelaren Nordin Gerzic kom rubriker i Nerikes Allehanda om att ÖSK-mittfältaren fått tillbringa en natt i fyllecell efter krogbråk med en vakt.

”En bra förklaring”

Enligt rapporter senare har Nordin Gerzic rett ut händelsen med den vakt han bråkat med. Erik Hamrén har när vi setts inte talat med spelaren själv, men med dennes tränare Sixten Broström.

Kommer du att tala med Nordin?

– Ja, men jag vet inte om jag gör de innan vi åker. Jag fick en bra förklaring av Sixten, som talat med Nordin och lagkamrater, som jag köper.

Men Nordin Gerzic åker med?

– Ja, om den förklaringen stämmer vilket jag tar för givet är det ingen förändring.

Generellt sett; vilka krav ställer du på dina landslagsspelare att de ska uppträda som privatpersoner och som förebilder?

– Jag har inte listat in något, det får man ta efterhand. Det jag försöker jobba med är att det handlar om proffsighet och ska du vara proffsig måste du handla efter det.

– För mig handlar det mycket om vad spelaren har för ambitioner. På ena sidan mynten finns vad du vill och det kan vara väldigt enkelt. På andra sidan står vad som krävs. Om jag säger att jag ska nå framgångarna på ena sidan myntet kan jag inte bete mig som en idiot vad det gäller att festa eller andra saker. Det finns alltid de som inte klarar av det och de försvinner rätt snabbt.

– De här spelarna är otroligt påpassade, men när det händer att de gör någonting blir det uppmärksammat. Som när de gör dumheter på planen. Jag är imponerad av en sådan som Zlatan. Som har en enorm press utifrån på sig i klubb- och landslag. Han måste få pysa ut någonstans. Han gör det fantastiskt bra.

Zlatans knä i ryggen

Som ungdomstränare har jag dock fått frågan flera gånger om hur han kan få vara kapten, framförallt efter Hollandsmatchen där han satte ett knä i ryggen på John Heitinga. Detta diskuterades i tv. Vad säger man till ungdomarna?

– Jag vet inte om de sett andra tv-bilder än de jag sett. Jag har inte sett något knä i ryggen. Jag har sett situationen, men inte den grejen. Jag har tittat på den, att det händer något förstår jag också. Det är sådant som händer i toppidrott hela tiden.

– Jag ställer också krav på spelarna, jag vill vinna men inte till vilket pris som helst. Jag vill inte jämföra med hur det varit tidigare men Zlatan har för mig visat en fantastisk attityd med landslaget och med Milan. Han har gått in som ledare, gjort tummen upp och jag tror att kidsen fått lite annat där också.

För fullkomliga listor över populäraste förbundskaptenen, landslag och sport – köp tidningen i dag.