Mental coach hjälper Bajen

FOTBOLL

Fungerade för Hallenius – nu provar Hammarby

Han förvandlade Linus Hallenius från grubblare till skyttekung.

Nu värvar Hammarby Hallenius mentala rådgivare Tommy Nordmark för att lyfta laget till allsvenskan.

– Förra året hade vi kvalitén och talangen men kom bara åtta. Det kan absolut vara mentalt, säger sportchefen Gustaf Grauers.

Foto: Hallenius tog hjälp av Nordmark.

Hammarby skulle ”bara ner och vända” i superettan förra säsongen. Det slutade med kaos i styrelserummet, hotade tränare och en åttondeplats.

En ljuspunkt fanns dock i skyttekungen Linus Hallenius som mitt i stormen stod rak och gjorde 18 mål. En förklaring till succén var Hallenius mentala rådgivare Tommy Nordmark.

– Hallenius var nere i grubbelgrottan när han kom i kontakt med Tommy Nordmark. Han gav nycklar till rätt tankedörrar och lärde Linus att tänka och agera bättre. Alla vet vad som hände sen, säger sportchefen Gustaf Grauers.

”Kom inte upp i nivå”

Efter succén värvar Hammarby nu Nordmark för att årets unga trupp, med en snittålder på knappt 25 år, inte ska falla i samma fälla som förra året. Enligt Grauers är det första gången i modern tid som Hammarby anlitar en mental coach över en längre period.

– Förra året kom spelarna inte upp i normal nivå och det kan absolut vara mentalt, säger Grauers.

Linus – ett föredöme

Nordmark ska nu träffa truppen en gång i veckan hela säsongen och gå igenom de mentala bitarna inför, under och efter matcherna.

– Det handlar om att hitta var problemen sitter. Att ändra rutiner och hitta andra sätt att förbereda sig. Hur man äter, förbereder sig inför match, när uppladdningen börjar och slutar och hur man stöttar varandra, säger Nordmark.

Hur avgörande är sånt här?

– Det är jätteviktigt. Linus var ett föredöme kring hur man seriöst tränar och går in för att förbereda sig på bästa sätt, säger Nordmark.

ARTIKELN HANDLAR OM