Sandlin: För Hammarby i dag finns inga ”lätta matcher”

avLasse Sandlin

FOTBOLL

BORLÄNGE. Årets högsta publiksiffra på Domnarvsvallen i Borlänge: 4 594 åskådare.

Det var till och med så att solen tittade fram när matchen började.

Inte blev matchen bättre för det.

0–0 till slut, Brage kvar på kvalplats och Hammarby strax ovanför kvalstrecket.

Första halvlek var Brages, i den andra tog Hammarby tack vare rejäla kämpatag över matchen helt.

Men om något lag var värt att vinna så var det ändå Brage i kraft av alla de chanser man dels skapade och dels bjöds på under första halvan.

Det började med ett snyggt självmål redan i andra minuten av Hammarbys Monday James, märkligt bortdömt för offside enligt någon nytolkning av reglerna (från 1 juli) som jag inte riktigt begrep.

Målvakten paradräddade

Det fortsatte med frilägen för Johan Eklund och Jesper Carlsson, den senare frispelad av Bajens Andreas Dahl, och i slutet av halvleken trixade och sköt lille pigge Robbin Sellin dubbla skott som målvakten Johannes Hopf paradräddade.

5–0 till Brage i halvtid hade inte varit fel...

För IK Brage var det här åttonde raka utan seger, men det var också nionde raka hemmamatchen utan förlust. En märklig statistisk saltomortal men masarna, har sedan man förlorade premiären mot Ängelholm, faktiskt tre segrar och sex oavgjorda hemma.

Med tanke på att man närmast möter Assyriska (tabelltolva), Landskrona (14) och Qviding (16) ser det onekligen ljust ut.

Det kan man knappast säga om Hammarby.

För Hammarby väntar visserligen nu en till synes lätt hemmamatch mot jumbon Qviding nästa måndag. Men för Hammarby av i dag finns inte längre några ”lätta matcher”.

Dessutom är fortsättningen på höstprogrammet av den sort som borde göra fansen mörkrädda: måndag 29/8 Åtvidaberg borta, söndag 4/9 Degerfors borta och måndag 12/9 GIF Sundsvall hemma – alltså i tur och ordning tabelltvåan, tabelltrean och tabellfyran. Följt söndag 18/9 av ett hemmaderby mot Brommapojkarna.

Det är inte helt osannolikt att Hammarby går poänglöst från dessa fyra matcher...

Hammarby gör inga mål

Vill man närmare syna lagets problem så är det enkelt: man gör inga mål och det gör man inte för att man inte har några forwards som levererar. På de senaste 505 minuterna har Hammarby gjort ett enda mål.

I höftskadade Björn Runströms frånvaro spelade nu Sinan Ayranci och Christer Gustafsson på topp och Paulinho Guará till höger på mittfältet. Tre målfarliga anfallare har det sagts...

Gustafsson spelade 69 minuter, Paulinho 77, Ayranci alla 90. Totalt 236 minuter.

Hur många skott tror du dessa tre tillsammans fick iväg under matchen? Inte på mål, utan totalt. Inte ett enda!

Hammarbys tre avslut på mål var en nick av mittbacken Jose Monteiro plus två ofarliga långskott från mittfältarna Isaac Pupo och Andreas Dahl. Nog sagt.

Det positiva för Hammarby denna kväll var – förutom den ständigt bäste Maic Sema – två debutanter:

Isaac Pupo, en 25-årig mittfältare från Liberia, ännu matchotränad men med mycket boll i sig – ”bolltrygg” var den träffande beskrivning som tränaren Roger Franzén använde;

vänsterbacken Erik Figueroa, 20-åring som spelat i Hammarby TFF de senaste åren och som fostrats i Hammarbys fotbollsakademi – teknisk, respektlös och med stort spelsinne.

Till sist lite annan dramatik: efter 18 minuter bröts matchen några minuter, sedan ett knallskott slängts in utifrån Stenhålsgatan bakom den kortsida där Hammarbyklacken huserade.

Nu består Dalapolisen av handlingskraftiga män och kvinnor och det tog därför bara någon minut innan man hade gripit tre misstänkta, ”tre personer från Falun” meddelades det oss på pressläktaren.

Domnarvsvallens legendariske speaker Evert Mellström, 79 – sedan 1968 lika självklar som spelarna på plan – tog sakerna i sin rätta ordning. Han meddelade först:

– Nu ska vi snacka andra bomber än dom här på Vallen. Oddset på Bomben är just nu 1 763,80.

Några minuter senare återkom Evert:

– Domarna meddelar nu att kommer det in fler smällare på plan så kommer matchen att stoppas.

Men då var dom skyldiga redan haffade.

ARTIKELN HANDLAR OM