Rooney kan spela OS i stället för EM

FOTBOLL

Aktuell för Storbritanniens superlag

Foto: Wayne Rooney kan spela OS med tre av veteranerna Owen, Cole, Beckham och Giggs.

England, Nordirland, Wales och Skottland slår ihop sina landslag till ett superlag under Storbritanniens flagga i hemma-OS 2012.

Nu kan de få ett tungt tillskott i Wayne Rooney som är avstängd i hela EM:s gruppspel.

– Stuart Pearce (förbundskapten) får se över den saken, säger Adrian Bevington på engelska fotbollsförbundet FA till The Guardian.

Storbritanniens fotbollspelare är på grund av traditioner normalt sätt uppdelade i fyra olika landslag. När OS nu ska avgöras i London 2012 bryts det systemet och alla spelare samlas i ett gemensamt landslag under Storbritanniens flagga.

”Är upp till Pearce”

Stuart Pearce utsågs nyligen till förbundskapten och ska inför mästerskapet ta ut totalt 18 spelare till sin OS-trupp. Nu kan han få ett mycket tungt tillskott.

Klubbarna har tidigare uteslutit att låta sina spelare spela både fotbolls-EM och OS nästa sommar. Men i och med att Wayne Rooney är avstängd hela gruppspelet i EM kan han få tillåtelse att vara med i de olympiska spelen om England åker ur fotbollsmästerskapet tidigt.

– Det är något Stuart Pearce får ta en titt på även om FA:s prioritet självklart är att Wayne Rooney ska få spela EM med Englands landslag. När vi vet hur det blir med det är det upp till Stuart och Fabio (Capello, Englands förbundskapten), säger Adrian Bevington på engelska fotbollsförbundet FA till The Guardian.

– Vad vi inte vill göra är att låsa oss vid något. Jag tror alla inser svårigheten för spelare att spela i båda turneringarna och det skulle självklart vara en annan sak i det här fallet.

Giggs första mästerskap

OS-laget får innehålla tre ”överåriga” spelare utöver de 15 övriga som måste vara U23-spelare. Flera storstjärnor uppges nu göra upp med Rooney om att bli en av de tre.

Utöver Manchester Uniteds anfallare är även lagkamraten Michael Owen, LA Galaxys David Beckham och Lilles Joe Cole aktuella. En fjärde kandidat är Ryan Giggs som, trots sin framgångsrika klubblagskarriär, aldrig nått ett stort mästerskap med sitt Wales.

– Jag vill inte stänga dörren för någon, speciellt inte en spelare med Ryans individuella kvalitéer, säger förbundskapten Stuart Pearce.

– Jag kommer inte gå in i det här jobbet och bara ta ut engelska spelare. Alla hemmanationer borde kliva fram och låta mig ta ut deras spelare. Mycket beror på spelarnas attityd. Jag tror att de kommer att vara väldigt motiverade.