Fem förslagen – så här kan allsvenskan ändras

Kan bli stora förändringar i svensk elitfotboll framöver

16-lagssystemet i allsvenskan/superettan kan försvinna från och med säsongen 2017.

Sportbladet kan nu avslöja de fem olika förslag elitklubbarna ska ta ställning till vid ett möte 3 februari.

Det innebär samtidigt att frågan om att ändra till höst/vår-säsong är "död".

– Den frågan ligger så långt ner på priolistan att vi inte bedömer den vara värd att ta upp. Det går inte att få majoritet för en förändring som berör hela seriesystemet, säger Lars-Christer Olsson, ordförande i intresseorganisationen Svensk elitfotboll.

Däremot lever frågan om att förändra antalet lag i högsta grad, och vid ett möte 3 februari ska allsvenskans och superettans klubbar enas om vilket/vilka förslag utredningsgruppen ska arbeta vidare med under 2015.

Utredningsgruppen ligger under Svenska Fotbollförbundet (SvFF) som äger frågan. Seriesammansättning kan bara beslutas via det årliga Representantskapsmötet men utredningen har initierats och leds av Sef:s ordförande Lars-Christer Olsson.

– Vi började titta på detta hösten 2013. Det hänger samman med vår talangsatsning som nu är genomförd, samt målsättningen att fördubbla omsättningen i allsvenskan och superettan. Utgångspunkten är att se hur vi genom vår seriesammansättning kan skapa högsta kvalitet och bästa ekonomi, säger Lars-Christer Olsson.

Kan ta efter Danmark

De fem förslagen, som redovisas i detalj här nedan, är följande:

1: 16-lagsserien blir kvar i både allsvenskan och superettan.

2: Den "danska modellen" där tolv lag möts tre gånger samtidigt som superettan utökas till 18 lag.

3: "Hockeyförslaget" där tio lag möts fyra gånger.

4/5: Två olika "tvåserie"-modeller med tolv lag där serien bryts under hösten i nya serier där lagen tar med sina poäng från första serien.

Förslagen väcker en del frågor, och för Sportbladet reder Lars-Christer ut begreppen:

Vilket/vilka förslag bedömer du har minst chanser att gå till vidare utredning?

– Spontant skulle jag säga förslaget där tio lag möts fyra gånger. Skottarna är nöjda med det upplägget men att få in 36 omgångar i vår tävlingskalender är inte helt enkelt.

”Får se vad klubbarna tycker”

Vilket/vilka förslag bedömer du har störst chanser att gå till vidare utredning?

– Antingen att vi ligger kvar som i dag, eller något av tolvlags-förslagen. Grundförslaget är att fortsätta med 16 lag, sedan får vi se vad klubbarna tycker, säger Lars-Christer Olsson.

Noterbart är att det inte finns några tankar om att utöka allsvenskan till exempelvis 18 lag.

– Men det kan tillkomma nya förslag på vårt möte som vi också går vidare med, säger Lars-Christer Olsson.

Förslagen där serierna bryts, hur är de tänka att fungera?

– Det kräver någon form av nedflyttningsserie, och förmodligen att superettan har samma upplägg. Men riktigt så långt har vi inte kommit ännu. I de länder där man har provat olika varianter av slutspelsserier har försöken lagts ner efter ett par år. Så även i Sverige i skarven mellan 1980- och -90-talet.

Kan lotta hemma/borta-möte

Tolv lag som möts tre gånger à la Danmark – hur gör man med hemma/borta-möten?

– Det lottas. Man kan också tänka sig en cykel där det fördelas rättvist över tid. Vi får höra med danskarna hur de gör.

Det går att tycka att allsvenskan har utvecklats i positiv riktning sedan 16-lagsserien infördes 2008 – varför förändra något som fungerar bra?

– När MFF kvalade in var det första gången på 14 år ett svenskt lag nådde Champions League. Jag tycker inte att det har gått särskilt bra internationellt. Jag kan hålla med om att kvaliteten blir bättre och bättre men det är nog värt att ta upp den här frågan en gång för alla ändå.

Vad har ni för dialog med fansen kring detta?

– De kommer in i ett senare skede. Det är ju inte säkert att vi ens behöver utreda ett eventuellt förändringsförslag.

”Klubbarna är inte alls nöjda med upplägget”

Vad händer med diskussionen om att ändra till höst/vår – innebär detta att den frågan är "död"?

– Den ligger en bra bit ner på prioriteringslistan. Så långt ner att vi inte bedömer den vara värd att ta upp, eftersom det inte går att få majoritet för en förändring som berör hela svenska seriesystemet.

De två division ett-serierna – vad händer med dem?

– De kommer att beröras under alla förutsättningar, även om vi ligger kvar med 16-lagsserien. Klubbarna är inte alls nöjda med upplägget så det måste vi förändra men vi tar frågorna i rätt ordning, säger Lars-Christer Olsson.

Efter att klubbarnas på mötet 3 februari har enats om vilket/vilka förslag som ska utredas vidare, tas slutgiltigt beslut om seriesammansättningen på fotbollens Representantskapsmöte i november.

Om det blir en förändring av antalet lag kommer det att spelas om det under säsongen 2016, sedan träder de nya serierna i kraft från och med 2017, enligt Lars-Christer Olsson.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.