Malmö FF

MFF: ”Mål att vinna och ta oss ut i Europa igen”

Av: 

Johan Linderstam

MFF siktar på tredje raka SM-guldet.
MFF siktar på tredje raka SM-guldet.

FOTBOLL

BRADENTON. Baksidan på ett SM-guld? Att laget inte sällan köps sönder.

Men Malmö FF har på nytt fyllt på förråden med kvalitet och siktar nu på ett nytt SM-guld.

– Vi har målsättningen att vinna allsvenskan och ta oss ut i Europa igen, säger Åge Hareide.

För ett år sedan hoppade Daniel Andersson på jobbet som sportchef i Malmö FF, en på förhand ganska otacksam uppgift. Klubben hade precis vunnit SM-guld och flera tongivande spelare sökte sig sedan ut i världen.

Nu sitter han dock i en solstol och ser tillbaka på ännu ett SM-guld, och ännu fler som lämnat. Eller för att vara helt korrekt; Daniel Andersson ser egentligen bara framåt.

– Jag vill inte prata om dem som inte är här längre, men tittar man på truppen så ser den väldigt stark ut igen. De unga är ett år äldre och de som kommit in är rena kvalitetsspelare, säger han.

”Fördel om de inte kostar något”

Fem nyförvärv gick rakt in i startelvan i träningsmatchen mot DC United i går och alla fem har flera saker gemensamt. De skötte sig utmärkt, har alla meriter från landslaget, är alla unga och kom mer eller mindre gratis.

– De här spelarna har inte behövt köpas, men det är ingen strategi vi har. Vi letar bra spelare, men givetvis är det en fördel om de inte kostar någonting, säger Andersson.

Vad värderar du vid en värvning?

– Varje position har sin kravprofil och man tittar förstås på saker som är viktiga på den positionen. Sedan försöker man träffa killarna också och få en uppfattning av dem. Se vad de är gjorda av och har för inställning, för man vill ha en glöd som känns genuin.

”Succé är farligt för...”

Ni har lyckats värva tillbaka flera spelare från Europa.

– Ja, det har blivit väldigt många, men det är egentligen bara tillfälligheter. Hade Magnus Wolff Eikrem lyckats i Cardiff hade ju han aldrig gått till Malmö FF, och det är likadant med Jo (Inge Berget). Det krävs att de går på lite törnar för att de ska komma tillbaka.

Tränare Åge Hareide har förstås haft några fingrar med i spelet bakom värvningarna och är nöjd med sin nya trupp.

– Jag läste vad (Jürgen) Klopp sade, att succé är farlig för kontinuiteten i ett lag. Och det är samma för oss, även om det är på en annan nivå än Dortmund. Vi måste bygga ett lag snabbt, men vi har lyckats bygga om väldigt bra. Duktiga spelare har lämnat oss, men det är väldigt bra spelare som nu kommit in, säger norrmannen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF