Fotboll

”Han är miljonär – jag bor hos min mamma”

Av: 

Patrik Brenning

Zbigniew Kuczynski

FOTBOLL

Sypniewski avslöjar allt i nya boken: Övertäffade Uniteds stjärnor berusad

WARSZAWA/STOCKHOLM. Med ett antal öl och cigaretter i kroppen lekte Igor Sypniewski skjortan av David Beckham på Old Trafford.

När Sypniewski nu 14 år senare sammanfattar sin karriär i självbiografin ”Överväldigad – livet på gränsen” är det ett tragiskt fall från fotbollens världselit som presenteras.

”I dag är Beckham mångmiljonär, världsstjärna och idol. Men jag då? Jag är en fattig alkoholist som bor i en liten 40 kvadratmeter stor lägenhet med min mamma...”

”Jag vaknar bakfull i en stor säng. När jag ser mig runt blir jag överraskad över att jag inte är i en fyllecell utan i ett stort rum på ett lyxhotell. Bordet är fullt av tomma ölburkar och askkoppen full av fimpar. Jag känner mig dålig och vet vad den enda medicinen är... Öl. Trots att jag har en Champions League-match mot Manchester United klockan 20:45”.

”Min talang en gåva från Gud”

Så skriver Igor Sypniewski om en vanlig men också ovanlig dag under åren i grekiska Panathinaikos 1998-2001. Polacken utkämpade under sin fotbollskarriär två kamper: Den på fotbollsplanen och den mot alkoholismen.

Just den här morgonen i Manchester ligger fokus knappast på drömmatchen framför honom.

”Tyvärr är jag inte i stånd att beställa mer öl eftersom jag inte talar engelska, bara polska och grekiska, men min räddare blir Maciej, en polsk servitör som hämtar fler ölburkar. Jag är nervös eftersom tränaren bestämt att jag ska spela från start mot Fabien Barthez, Paul Scholes och Roy Keane men två cigaretter i omklädningsrummet på Old Trafford kommer göra att nervositeten försvinner.”

”Jag förklarar för servitören att den där Beckham inte är något speciellt. Han spelar bra tack vare år av träning men hans talang går inte att jämföra med min. Min talang är en gåva från Gud”.

”Lurade Beckham som ett litet får”

Den 21 november 2000 ställer sig Igor Sypniewski, med ett antal öl och cigaretter i kroppen, på Old Traffords gräs för att möta Manchester United. I Telegraphs matchrapport beskrivs hur Panathinaikos polske anfallare med en delikat passning friställer Nikolaos Limberopoulos men att Fabien Barthez i hemmamålet gång på gång räddar United. Två sena mål från Paul Scholes blir avgörande.

”Beckham hade ingen koll... Jag lurade honom som ett litet får... Gång på gång”, skriver Sypniewski nu 14 år senare.

Anfallaren, som beskrevs som en av polsk fotbolls största talanger någonsin, må ha ansett sig överlägsen mot den då 25-årige Beckham men deras fotbollsresa skulle ta dem till helt olika platser.

Avslutade med rattfylla i Bunkeflo

Igor Sypniewski beskriver i dag den där kalla natten på Old Trafford som höjdpunkten i hans karriär. Det var hans bästa match. Tre år senare skrev David Beckham på för Real Madrid. Samma år som Sypniewski kom till Sverige och Halmstads BK.

Polackens liv och karriär kom att präglas av alkohol, tobak och skandaler. Efter att ha lämnat Panathinaikos 2001 hann anfallaren med nio klubbadresser på fem år. Karriären avslutades i division 1-klubben Limhamn Bunkeflo 2006 efter att Sypniewski gripits av polis för rattfylla.

2000 startade 26-årige Igor Sypniewski mot Manchester United på en av världens mest mytomspunna arenor. I dag är 40-årige Igor Sypniewski en utblottad alkoholist med 1,5 år i polskt fängelse bakom sig.

”I dag är Beckham mångmiljonär, världsstjärna och idol. Men jag då? Jag är en fattig alkoholist som bor i en liten 40 kvadratmeter stor lägenhet med min mamma... Jag förlorade allt.”

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!