60 000 i upprop: ”Ta inte tillbaka våldtäktsmannen”

1 av 5 | Foto: Evans i Sheffield United-tröjan.
FOTBOLL

I oktober har Ched Evans avtjänat sitt fängelsestraff efter våldtäktsdomen.

När han nu närmar sig en comeback på fotbollsplanen vädjar Sheffield Uniteds fans om att inte ta tillbaka honom till klubben.

”Det är en grov förolämpning mot kvinnan som våldtogs”, står att läsa i ett upprop som skrivits under av 60 000 personer.

Anfallaren Chad Evans släpps i höst från Wymott-fängelset efter att ha avtjänat ett två och ett halvt år långt fängelsestraff.

Evans fälldes för våldtäkt i april 2012 och när han nu närmar sig frigivning kommer fotbollskarriären att återupptas.

”Bra spelare måste fortsätta spela”

Anfallaren spelade för Sheffield United när han dömdes och Alan Smith, ordförande i klubbens supporterförening, välkomnar honom tillbaka.

– Han har avtjänat sitt straff och vi tar gärna tillbaka honom. Sådana bra spelare måste fortsätta spela och om han inte spelar för Sheffield United kommer han spela någon annanstans. Det hade vi fått ångra, säger Smith.

Men alls fans håller inte med Smith. Enligt Sky Sports har över 60 000 personer skrivit på ett upprop som vädjar klubben att inte ta tillbaka anfallaren.

”Att ens överväga att ta tillbaka honom som spelare är en grov förolämpning mot kvinnan som våldtogs och mot alla kvinnor som fått lida av våldtäktsmän”, står att läsa i uppropet.

”Ett allvarligt brott”

Organisationen Rape Crisis England är också ”djupt oroade” över uppgifterna om Evans möjliga återkomst.

– Det är självklart varje dömd brottslings rätt att tjäna sitt straff och sedan återvända till sitt arbete. Men samtidigt vill vi vädja till Sheffield United att tänka sig för väldigt noga över vilket budskap de skickar när de omedelbart återanställer en person som dömts för ett så pass allvarligt brott, säger Rape Crisis vd Katie Russell enligt Sky Sports.

Sheffield United har avböjt att kommentera Evans framtid men enligt Sky Sports ska tränare Nigel Clough ha besökt Evans i fängelset.

Anfallaren var 23 år gammal när han dömdes för att i ett hotellrum haft sex med en 19 år gammal kvinna som enligt åklagare var för berusad för att ge sitt medgivande. Han dömdes av en enhällig jury.

ARTIKELN HANDLAR OM