Laget läggs ned efter målrekordet

FOTBOLL

60 år gammalt svenskt rekord slaget – blev en nyhet över hela världen

1 av 4 | Foto: FACEBOOK
Yanick Djouzi Manzizila.

Kongo Uniteds Yanick Djouzi Manzizila sköt 21 mål och satte nytt svenskt rekord.

Det blev droppen för motståndarna Balrog – som nu drar sig ur serien.

– På något sjukt sätt känns det ändå kul att ha varit med och skapat historia. Vi lyckönskar Yanick och hoppas att han får spela i Premier League, säger Issa Gabriel, målvakt och lagkapten i Balrog.

Sportbladet berättade i går om den historiska 30–0-krossen i division 7 Stockholm K, där Kongo Uniteds FC:s anfallare Yanick Djouzi Manzizila, 25, öste in 21 mål – nytt svenskt rekord.

I dag kommer ett tråkigt besked. Balrog Botkyrka Södertälje IK drar sig ur serien, vilket innebär att alla deras resultat under säsongen stryks. För Kongo innebär det att sex poäng och 47–0 i målskillnad försvinner.

– Balrog har dragit sig ur, vi fick ett mejl om det i går eftermiddag. Deras resultat hittills räknas om så att vi får en ny tabell, säger Thomas Bengtsson på Stockholms fotbollförbunds tävlingsavdelning.

”Målen är bevisligen gjorda”

Vad händer då med Yanicks rekord, som blivit en världsnyhet och bland annat rapporterats i brasilianska Globo, holländska AD, norska Dagbladet, och internationella fotbollssajten 101greatgoals?

– När ett lag drar sig ur räknar man bort det lagets matcher, men målen är ju ändå gjorda i ett officiellt sammanhang och ska räknas rent rekordmässigt. Man kan säga att han gjorde så många mål att han knäckte motståndarlaget, säger Claes-Göran Bengtsson, hedersordförande i Sveriges Fotbollshistoriker & Statistiker.

– Däremot räknas inte målen in i skytteligan. Där får bara mål räknas in i färdigspelad serie. Om han nu siktar på hundra mål kan han personligen räkna med målen mot Balrog. Men i seriens skytteliga räknas de alltså inte.

Räknas det nysatta svenska rekordet?

– Jaja. Målen är ju bevisligen gjorda, med domare och avspark och allting.

Tre spelare utvisade

Issa Gabriel, målvakt och lagkapten i Balrog Botkyrka Södertälje IK, förklarar varför laget läggs ned:

– I början av säsongen var intresset väldigt stort, men sedan drabbades vi av spelarbrist. I första mötet med Kongo ställde vi upp med nio man. I lördags visades jag ut för en målchansutvisning efter en halvtimme. I andra halvlek fick vi två utvisningar till, så det var ganska logiskt att Kongo gjorde så många mål när vi var bara hade åtta man. Men hade jag varit kvar i målet hade han inte haft en chans att slå rekordet...

På måndagseftermiddagen, efter att Sportbladet skrivit om den historiska händelsen, valde Balrog Botkyrka Södertälje IK att kasta in handduken.

– Vi hade inte tagit en enda poäng och jag tror inte att vi någonsin skulle ta någon eftersom vi aldrig hade någon avbytare och oftast spelade med någon spelare för lite.

– Men Yanick förtjänar alla målen som han har gjort och jag hoppas att de räknas in i statistiken. Att vi har haft en dålig trupp ska inte påverka hans rekord, säger Issa Gabriel.

”En rolig historia”

Yanick Djouzi Manzizila, som i går var noterad för 58 mål, tycker att det är tråkigt att hans totalt 33 mål mot Balrog försvinner:

– Det är inte mycket att göra åt, men jag får nöja mig med att jag knäckte dem och sikta vidare mot hundra mål. Och om rekordet står kvar i historieböckerna får jag vara nöjd, säger Manzizila.

Kongo United FC:s grundare Tonton Zola Moukoko:

– Vi skrattade när vi hörde att Balrog hade dragit sig ur. Det är en rolig historia att det var vi som fick dem att ge upp.