Centimeter från historisk bragd

FOTBOLL

Uträknade Arsenal föll efter jättedrama

Foto: Så här nära var Arsenal ett 3-0-mål.

Ett enda lag hade lyckats med bedriften på 60 år.

Arsenal var nära att lyckas med den historiska bedriften men Danijel Subašićs räddning på mållinjen krossade drömmen för engelsmännen.

Sedan avslutades kvällen med att de två tränarna vägrade ta varandra i hand.

Inget lag hade gått vidare från en bortaretur efter att ha varit tvungna att göra mer än ett mål i Champions Leagues historia. Inkluderar vi Europacupen hade ett enda lag lyckats vända ett tvåmålsunderläge i en bortaretur på 60 år (Ajax 1969). Arsenal behövde en bragd – och det var nära.

Nicken på väg in

Olivier Giroud hade redan nickat in 1-0 och sett Aaron Ramsey slå in 2-0 när chansen kom i minut 83. Fransmannen gick upp och nickade men Danijel Subašić räddade när bollen nästan redan hade passerat mållinjen.

Tidigare i matchen hade även Danny Welbeck och Mesut Özil haft fina chanser att göra ytterligare ett mål för Arsenal. Det klubben behövde efter 1-3 i hemmamatchen.

Som om det inte vore nog mötte de Monaco. Laget som släppt in minst antal mål i Ligue 1 och inte hade släppt något förbi sig på hemmaplan i årets Champions League. Senast de överhuvudtaget fick se tre mål passera var för 42 månader sedan när de låg i den franska andraligan.

Vägrade ta Wengers hand

Men Arsenal skakade det franska ligalaget rejält i returen av åttondelsfinalen. Hemmalaget såg ängsligt ut och vågade inte ta tag i bollen utan lät gästerna komma i anfallsvåg på anfallsvåg.

Men det blev ingen drömåterkomst för managern Arsene Wenger, som tränade Monaco 1987-1994. De försökte och de lyckades nästan med en bragd. Men det blev bara nästan.

– Monaco hade tur över de två matcherna. Vi kunde ha gjort fyra eller fem mål i kväll. Men du måste vara mer klinisk i avsluten än vi var, säger Wenger till BeIN Sport.

– Jag tycker att det bästa laget gick vidare. De förtjänade det eftersom de spelade mycket bättre i första matchen. Vi var tvungna att försöka komma tillbaka från ett stort underläge och spelade bra men det var inte tillräckligt, säger Per Mertesacker.

Efter matchen var det ändå en irriterad Leonardo Jardim. Monaco-tränaren vägrade att skaka Wengers hand efter att fransmannen påstås ha vägrat ta hans efter mötet i London.

– Han visade inte den respekt han borde efter den första matchen, säger Jardim enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM