Zlatan spred lugn – men är PSG i balans?

FOTBOLL

Petra Thorén på plats: Finns faktorer som kan gnaga hos PSG

PARIS. Vi fick en tidig skada på största stjärnan och en blågul oro, vi fick en stabil seger och vi fick ett rejält rallarslagsmål med en blödande näsa.

Det blev en händelserik lördagskväll i Paris som sig bör.

Men frågan efter hemmapremiären är om PSG-fansen hösten 2014 har fått ett lag i balans?

Foto: Petra Thorén.

I kaffekön inför matchen hamnade jag bredvid en man och hans sexåriga sällskap från Toulouse. Den lille pojken fick sockrade popcorn och läsk och såg fram emot den stora dagen.

Mannen berättade att han följt Paris Saint-Germain i så många år och tyckte att den bästa förändringen var att han nuförtiden kan gå på matcherna utan att vara rädd för huliganupplopp och slagsmål. Att säkerheten är så stor att barnen kan följa med.

Tur då att de höll sig på läktaren. För i spelargången bjöds det på barnförbjuden action efter slutsignal.

Motta blev helt galen

Vi stod och sneglade och såg plötsligt PSG:s mittfältare Thiago Motta bli helt galen. Tumultet pågick i flera minuter och spelare (även civilt klädda Thiago Silva) och ledare fick gå emellan.

Vad jag såg inte såg då, men som filmades av RMC Sport, var att Bastias anfallare Brandão stod och väntade på Motta. När han väl kom gåendes kastade sig Brandão fram, skallade Thiago Motta blodig och sprang därifrån.

Vad som sagts dem emellan under matchen vet vi inte.

Men vi vet att Gregory van der Wiel lämnade planen med smärta.

”Brandão sparkade mig i ryggen” sa holländaren till Sportbladet.

Domen mot Bastiaspelaren, som inte kom ut till media, var hård efteråt.

PSG-presidenten Nasser Ghanim Al-Khelaïfi efterlyste livstid avstängning och sa att det var en skam för Ligue 1.

Nyförvärvet, förträfflige och förnuftige David Luiz fördömde också händelsen. Men hade andra perspektiv.

Måste leva upp till kraven

Han stod där med sin lugna uppenbarelse och pratade om vikten av att de, stjärnorna, uppträder som förebilder för barnen och fansen. Att de har världens bästa jobb och måste leva upp till kraven och förväntningarna.

Då slåss man inte. Såklart.

Så ska vi se bråket en enskild händelse med Brandão som den skyldige?

Mycket pekar på det.

Men jag kan inte släppa tanken? Är PSG ett lag i balans? Eller var Thiago Mottas väldigt långa och aggressiva reaktion en överreaktion? Ett uttryck för något annat?

■ ■ ■

PSG går in i en säsong där kraven är höga och ett ligaguld utan framgångar i Champions League troligen kommer att upplevas som en besvikelse.

Omstarten har inte skett smärtfritt. Det finns faktorer som kan gnaga.

Att Edinson Cavani vill spela spets är ingen hemlighet och när Zlatan Ibrahimovic tvingades gå av planen i går fick Cavani ta toppositionen. Han tackade med ett mål.

Samtidigt förhandlar Ezequiel Lavezzi med PSG om ett nytt kontrakt men Uefas finansiella fair-play-regler kan påverka negativt (för Lavezzis del).

Zlatan – en stor ledare

Vägen tillbaka från semestern har också inneburit en ”fick-köra-igång-för-hårt-och-för-tidigt”-skada på Thiago Silva och i går klev alltså lagets kapten för dagen Zlatan Ibrahimovic av redan efter en kvart.

Vad talar då för att PSG skakar av sig

detta och går raskt vidare?

Att laget vinner förstås, att laget gör mål och som i går spelar organiserat, systematiskt men ändå effektivt.

En annan stor faktor är Zlatan Ibrahimovic. Han är en betydelsefull spelare och stor ledare i gruppen.

I går kom han ut till oss efter matchen. Han hade fortfarande svårt att andas på grund av ”hugget” i området kring revbenen, men leendet var mjukt och hans ögon likaså.

Om skadan leder till vila ett par dagar eller flera veckor visste han inte där och då, men han trodde på det första. Oavsett verkade motgången inte påverka den svenska landslagsanfallaren.

Han spred ett lugn.

Räckte det ända till Hamréns hus utanför Göteborg?

För om PSG kan klara sig ett par matcher i ligan utan sin stora stjärna (2–0 mot Bastia i går) kan det svenska landslaget inte göra det borta mot Österrike i september.

ARTIKELN HANDLAR OM