’Vi ska sjunga Hammarby hem till Söder’

FOTBOLL

41 000 fans ska göra upp om matchen på läktaren

Över 41 000 fans på ­läktarna i derbyt – och kampen på läktarna ­tänker ingen förlora.

– Vi är i numerärt ­underläge, men för att skapa stämning räcker det med några tusen hammarbyare, säger Bajens SLO, Jakob Uddeholt.

– Vi ska sjunga Hammarby hem till Söder igen, ­kontrar Patrik Sundberg från Allmänna Supporterklubben.

I går eftermiddag hade 41 031 plåtar sålts inför cupdramat mellan AIK och Hammarby. Knappt en ­enda återstod.

Gick åt på två timmar

Till dagens match har också bortasektionen på Friends arena förvandlats till ståplats och trycket kommer bli enormt i årets första Stockholmsderby.

Supportrarnas för­beredelser har pågått länge.

– Jag får inte berätta exakt hur tifo-arbetet sett ut, men inför derbyna brukar det ­vara massvis med timmar av jobb. Det är en viktig match i matchen, att ­prestera på läktaren. ­Givetvis finns ­tävlingen mot AIK:s fans, men först och främst gäller att skapa bra tryck för lagets skull, ­säger Jakob Uddeholt.

Han berättar att de 5 500 platserna på borta­sektionen gick åt på två timmar när de släpptes.

– Det blir rekord på den sektionen på Friends. Det märks att det var länge ­sedan vi spelade ett derby. Det har varit en otrolig glädje sedan det blev klart att vi skulle möta AIK.

Tror på läktarseger

Patrik Sundberg i ­Allmänna Supporter­klubben – AIK:s nyaste och största supporterförening – är å sin sida säker på seger i ­läktarkampen.

– Av mina intryck verkar hammarbyarna vara ännu mer exalterade över det här, det är sex år sedan vi ­möttes och nio år ­sedan de vann över oss. I Superettan har de haft bra läktarflyt, men inte stött på ­vidare motstånd. Det kommer de att göra här, säger ­Sundberg.

Derby redan i ­början av mars, det kittlar va?

– Det är Sveriges två största publiklag och det är klart att det gör lite extra. Skulle någon sagt för tio år sedan att över 40 000 biljetter skulle säljas till en cupmatch tror jag att de flesta ­trillat av stolen. Det blir publikrekord. Det är en bisats, men det är fort­farande rekord.

ARTIKELN HANDLAR OM