Östers protest – vill ha segern: ”Har stor påverkan”

Pontus Jansson rasar: ”Jävla dagis”

avIbraheem Alsalman, Per Bohman

AIK slog Öster i svenska cupen.

Men nu har smålänningarna lämnat in en protest – och vill ha segern.

– Vi kommer att påpeka att bengalen som kastades in har direkt påverkan på målet vi släpper in och matchen. Röken är allra tjockast när Sebastian Larsson skulle just slå frisparken, säger styrelsemedlemmen Fredrik Gustafson till Sportbladet.

Protesten får landslagssvensken Pontus Jansson att se rött.

AIK är vidare till semifinal i svenska cupen efter att ha slagit Öster med 4–2.

Eftersnacket har dock handlat om gästernas kvitteringsmål. Sebastian Larsson sköt in frisparken som innebar 1–0.

Tv-bilderna visade att Östers målvakt, Tobias Andersson, hade sikten skymd eftersom han stod mitt i röken från en bengal som hade bränts av på AIK:s läktarsektion.

Foto: CMORE

”Inte tillåtet”

Nu kommer laget lämna in en protest till SvFF. De anser att målet hade en stor påverkan på matchen och vill nu ha segern.

– Jag vill inte att sånt ska förekomma. Det vi kan konstatera att AIK gjorde ett mål på ett sätt som inte är tillåtet, och det var matchavgörande. Det måste SvFF:s tävlingskommitté ta hänsyn till, säger ordföranden Jonas Karlsson och fortsätter:

– Vi kommer lämna en protest till TK (tävlingskommittén) under dagen eller senast på förmiddagen i morgon.

Vad hoppas ni på?

– Vi hoppas att kunna få en förklaring på hur förbundet tänker kring situationen. Vi tyckte att vi behövde lyfta det, och om de säger något annat, då får vi bara acceptera det, säger styrelsemedlemmen Fredrik Gustafson till Sportbladet.

”Var något helt nytt”

Han väljer att lyfta fram derbyt mellan IFK Göteborg – Gais, som fick avbrytas efter att Blåvittklacken sköt raketer, som exempel.

– Gais fick segern trots att raketerna som sköts var inte matchavgörande. Jag tycker att detta borde SvFF ha tagit hand om själva utan att vi ens hade behövt säga till. Vi har inga andra alternativ just nu än att skicka in en protest. Det som hände var något helt nytt, att matchen påverkas på detta sätt. Jag tror inte att jag har varit med om det tidigare, säger Gustafson.

Har ni haft kontakt med SvFF?

– Inte vad jag känner till. Men jag gissar att vi kommer etablera det under närmaste tiden, säger Jonas Karlsson, ordförande Öster IF.

Henrik Koch är AIK:s säkerhetsansvarige. Han säger att allting var under kontroll och påpekar samtidigt att han förstår Östers besvikelse.

– De får göra vad de vill. Det säger jag ingenting om. Jag förstår att de är besvikna. Men det var Öster som skötte allting kring säkerheten, vi hade bara ett fåtal personer på plats. Efter matchen hade vi ett möte med matchdelegaten som sa att allt var okej och tackade för bra arrangemang. Allting såg bra ut, säger Koch.

Är du förvånad över Östers agerande?

– Det jag kan säga är att jag har sett antal derbyn med bengaler och bränning och det har inte varit ett problem tidigare.

Jansson rasar

Protesten får landslagssvensken Pontus Jansson, till vardags i engelska Leeds, att se rött.

”Ååååå herregud, ni vill på riktigt döda läktarkulturen i Sverige. Jävla dagis”, skriver han på Twitter.

Han fortsätter:

”Fan dags att någon sätter ner foten mot alla trötta tomtar som vill kväva svensk läktarkultur. Stämningen vi har i Allsvenskan är anledningen varför spelare vill vända hem”.

ARTIKELN HANDLAR OM