Portugal laddar upp inför finalfesten

FOTBOLL

Intresset och vädret på kokpunkten inför kvällens rysare

1 av 3 | Foto: Beredd att betala Den här portugisiska familjen är beredd att lägga upp 9 000 spänn för tre biljetter.

LISSABON.

Allt är upplagt för en jättefest i Portugal i natt.

Redan timmar före avspark har partyt startat utanför Estadio da Luz i Lissabon.

Aftonbladet.se är på plats och kollar temperaturen bland dansande, sjungande och segervissa portugiser och greker inför kvällens final.

Solen steker och det är över 30 grader varmt vid shopping-centret Colombo där supportrarna, ansiktsmålarna, försäljarna, svarta börs-hajarna och alla andra som vill vara med i det färgglada myllret av människor samlas före matchen.

På andra sidan motorvägen ligger stadion och många passar på att ta en bild på sig själva med den vackra arenan i bakgrunden.

Intresset för matchen är i Portugal nästan obegripligt stort och hundratals människor går omkring i en desperat jakt på biljetter. Även många tillresta greker, där fotbollsintresset ofta når snudd på fanatiska former, jagar biljetter. Så än så länge sitter svartabörs-säljarna med trumf på hand och i dagsläget kostar en biljett på den moraliskt tvivelaktiga marknaden flera tusen kronor.

Beredd att betala 9 000

Aftonbladet.se träffade en mor, en far och deras son och pappan var beredd att betala motsvarande 9 000 kronor för tre biljetter.

– Snälla, hjälp oss med tre biljetter, vädjade han till alla som gick förbi.

Men annars är stämningen på topp bland alla tusentals människor som samlats utanför stadion. Det tutas och det sjungs och vid fontänen utanför shoppingcentret förenas greker och portugiser.

Ansiktsmålarna har fullt upp och försäljarna av alla möjliga och omöjliga supporterprylar gör strålande affärer i värmen.

Allt är upplagt för en portugisisk festnatt som saknar motstycke.

Skulle Portugal vinna kvällens final kommer hela landet att festa i flera dagar och i natt kommer området runt Marques de Pombal i centrala Lissabon att invaderas av flera hundra tusen jublande portugiser.

Jan Johansson