La Liga

90 min - fyllda av hat

FOTBOLL

El Clásico - mer än världens mest berömda fotbollsmatch

El Clásico är världens mest berömda fotbollsmatch.

När Barcelona och Real Madrid drabbar samman handlar det om hat, nationalism och politik. Kvällens match är inget undantag.

Men för första gången på flera år är giganternas kamp också ett äkta toppmöte i ligan.

- Det här är mer än en vanlig match, säger Barcelonas tränare Frank Rijkaard.

Henrik Larsson lämnade kylan i Skottland för värmen i Barcelona. Och i kväll kan han räkna med att det blir varmt på Camp Nou.

Ingen match i fotbolls-Europa väcker så heta känslor som El Clásico. Inte ens mötet i Old Firm mellan Celtic och Glasgow Rangers kommer i närheten.

- Jag vill inte prata politik. Men jag är medveten om att det finns en rivalitet även utanför fotbollen mellan Katalonien och Spanien, säger Ronaldinho.

Saknar motstycke

Faktum är att rivaliteten mellan Barcelona och Real Madrid saknar motstycke. De två klubbarna har varit antagonister ända sedan de bildades, för över hundra år sedan, och deras kamp är en blodig historia. I Katalonien har man alltid strävat efter oberoende. När FC Barcelona bildades 1899 blev klubben snabbt en viktig del av det katalanska samhället. Real Madrid, som bildades tre år senare, blev i sin tur lika viktig för centralmakten.

En konflikt var oundviklig.

Under det spanska inbördeskriget (1936-39) var kampen hårdare än någonsin. Barcelonas klubbordförande, Josep Sunyol, fängslades och mördades av Francos Madrid-baserade fascistarmé.

Real - Francos lag

Efter kriget drabbades Katalonien hårt av Francos förtryck. Hatet växte sig starkare och riktade sig ofta mot Real Madrid - Francos lag.

Diktaturen föll 1975 - men konflikterna fortsatte.

Som när Barcelona var på väg att värva den 27-årige Alfredo di Stéfano. Av någon anledning blev det problem med övergången och Stéfano, en av världens främsta fotbollsspelare genom tiderna, hamnade aldrig i Barcelona. Efter många turer dök han upp i en helvit tröja: Real Madrids. Barcelonasupportrarna var säkra på vad som hade hänt: regeringen hade fixat Stéfano till Real.

Inte blev det bättre av att argentinaren gjorde fyra mål i sitt första El Clásico.

Fler övergångar har lett till heta känslor.

När Figo sommaren 2000 gjorde det omöjliga - bytte från Barcelona till Real Madrid - nådde temperaturen på Camp Nou nya höjder. I sitt första El Clásico på sin gamla hemmaarena "välkomnades" han med ett från läktarplats inkastat grishuvud.

148:e mötet

Då var Barcelona ett lag på dekis.

Men efter fem misslyckade säsonger leder nu klubben ligan. Och eftersom Real Madrid, efter en miserabel inledning på säsongen, nästan smugit ikapp så är den 148:e matchen lagen emellan ett toppmöte.

- Den stora pressen ligger på Barcelona, de har inte vunnit en ligatitel på många år, säger Real Madrids Ronaldo.

- Du kan aldrig förutspå vad som ska ske i de här matcherna. Men med hemmastödet hoppas vi kunna ta tre poäng, säger Barcelonas mittfältare Xavi.

Stefan Persson

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

La Liga

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

La Liga