Det finns ba ett problem det är inte 1997 längre...

FOTBOLL

Simon Bank: Djurgårdens skepp kommer lastat med en stor gris i en stor säck

Ibrahim Ba till Djurgården?

Jag lyfter på silly season-hatten, och bara en försvinnande liten detalj hindrar mig från att hylla fotbollshistoriens bästa värvning hittills:

Det är inte 1997 längre.

Minns ni hur det var då, 1997? Peter Jöback dominerade svensktoppen och Titanic fyllde biograferna. Ibrahim Ba, å sin sida, var det hetaste som sprang i ett par franska fotbollsskor.

Men det är som det är: Guldet blir till sand och stora saker sjunker.

När Frankrike spelade 1-1 mot Brasilien i Le Tournoi 1997 var det två saker som stod ut.

Den ena hade enorma lår, sköt en sinnessjuk frispark och spelar i dag vänsterback i Real Madrid. Den andre var Ibrahim Ba och ska provträna med Djurgården i nästa vecka.

Liknade polaren Henry

Det skulle inte bli så här.

"Ibou" var en av alla franska framgångssagor, inte helt olik polaren Thierry Henrys. En invandrargrabb som lyfte från Paris, från Le Havre, från Bordeaux, in i landslaget, till Serie A"

När han skrev på för Milan för 110 miljoner kronor 1997 var Ba en av världens absolut intressantaste spelare; blixtsnabb, teknisk, irrationell, bra med bollen. En högerfotad Jesper Blomqvist (om nu det är en humörhöjare för Djurgårdsfans). Man blev alltid glad, förväntansfull, när han fick bollen - och det var fler än de frankofila av oss som gillade honom.

Arsène Wenger jagade honom -97, Real Madrid ville ha honom -98.

Men 2005?

Inte en aning.

Djurgårdens skepp kommer lastat med en stor gris i en stor säck, det är en stukad 31-åring som de plockar hit. Ibou kan vara en Derek Boateng eller en Mamadou Diallo, men han kan lika gärna vara allsvenskans bäste spelare.

Chansningen kostar inget, så jag kan inte annat än att hylla Bosse Andersson förbehållslöst.

Det är bra gjort att få en 110-miljonersman till Kaknäs för påsyn, helt enkelt.

Medan flyktade playmakern Andreas Johansson kämpar för att komma i form i Wigan (han har en bit dit, enligt managern Paul Jewell) börjar alltså Djurgården bygga om på nytt. Ett lyckat 08-bygge vore temperaturdoping för allsvenskan, som redan hettats upp av starka himmelsblå mästare, satsande änglar och vapenskramlande boråsare.

Inte så kaxiga längre

Men Djurgården har inte allt dukat för sig längre. De gav upp sin kaxiga, unika modell under fjolåret och ingen har missat det. För inte så länge sedan stod talangerna i kö utanför Stockholms Stadion. Nu är det inte lika givet längre.

Djurgården har redan jagat - och fått nej från - Elfsborgs diamant Samuel Holmén och Landskronas diamant Kevin Amuneke.

- Holmén? Han ska inte varva ner än på ett tag", sa sportchefen Stefan Andreasson när Dif ringde.

Om IFK Göteborg leder silly season-racet så här långt så är det Elfsborg som är mest underhållande.

Jag kan sätta min veckolön eller ännu mer (låt säga, 300 kronor) på att Anders Svensson snart hittar till exempel en spansk klubb och att Mathias Svensson inte ger upp sitt Englands-äventyr efter en stundtals väldigt bra säsong. Men det hindrar inte att det är intressant att följa en klubb som vill satsa stort.

Ingen hade trott det här - 1997

Vi har ett starkt Malmö FF, ett starkt Blåvitt och ett Djurgården som börjat röra på sig. HBK hittar säkert ett par blivande landslagsstjärnor i Veddige eller så, Elfsborg vill mycket och om Gif Sundsvall hittar en nummer tio och en ny Joel Cedergren så kan det verkligen bli hela Sveriges skållheta allsvenska om ett par månader.

Fast just nu är jag mest nyfiken på vad som händer i Stockholm i veckan som kommer.

Ett skepp kommer lastat, det innehåller en gris i en säck.

Mais quel cochon! Vilken gris!

Ibrahim Ibou Ba - det hade ingen i hela världen kunnat föreställa sig.

I alla fall inte 1997.

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM