Landslagets målvakt: Det kan man kräva av oss

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

GÖTEBORG. Spelarna har efterlyst ökade resurser och bättre förutsättningar.

Nu är det upp till spelarna att leverera därefter, tycker målvakten Hedvig Lindahl.

– Att kräva att vi ska hålla uppe en nivå är A och O, säger hon.

Hedvig Lindahl står framför oss i Gamla Ullevis spelargång lika rakryggad som sättet hon talar på.

Landslagsveteranen har en VM-sommar att luta sig mot, men är inte mätt eller avslagen.

Kanske det rent av var bra att det var nederländskan Sari van Veendendaal, och inte Lindahl, som utsågs till världens bästa målvakt vid internationella fotbollsförbundet Fifas gala nyligen.

Det menar Hedvig Lindahl själv.

– Genom att jag inte vann så fick jag lite extra energi, det är det man behöver i min ålder, på karriärens höst, för att orka göra allt som krävs. För det är inte lätt, det blir svårare och svårare, sa hon efter matchen mot Ungern (5–0) i fredags.

Inför mötet med Slovakien på tisdag är hon inne på frågan om inställning igen. Den har gått hand in hand med damfotbollens utveckling, tänker 36-åringen. Spelarna har efterlyst bättre förutsättningar, för många av dem råder en ny verklighet och då växer kravbilden.

Ska tas professionellt

En match som den imorgon mot Slovakien ska hanteras professionellt. Som det heltidsjobb fotbollen numera är för många av landslagets spelare. För Wolfburgs-keeperns del har förutsättningarna varit de rätta sedan hon blev 31 år.

– Vi behöver, som i alla matcher, mana på oss själva och hålla en hög nivå. Så är det. Ska man vara ett av världens bästa lag är det vad man måste kräva av varandra hela tiden.

– Vi har haft en del utmaningar efter VM-sommaren med väldigt många matcher för de som spelar i damallsvenskan. Det finns slitna spelare, men jag tycker ändå att vi ska klara av utmaningen Slovakien ger oss.

Hur svårt är det att hålla uppe den standarden?

– Jag tycker man ska kunna kräva det av oss som har fotboll som sin främsta profession. Det är klart att några här kanske inte har det bästa förutsättningar, men alla vi som ute i de bästa klubbarna så är det här vårt jobb. Man kanske kan ta det lite chill ibland på vissa träningar men på match ska man kunna kräva det, säger Hedvig och påpekar:

– Det är inte så svårt. Det finns utmaningar på vägen, man är människa och livet händer. Att kräva att vi ska hålla uppe en nivå är A och O.

Har ni gjort det mot Lettland och Ungern?

– Lettlands mål var enda plumpen, det får vi ändå ge dom också att det var ett bra mål. Vi lyckades luckra upp lågt stående försvar mot Lettland och Ungern, men det finns saker vi kan göra bättre. Vi är delvis ett nytt gäng så det finns saker vi måste korrigera. Men det finns inget som tyder på att vi inte gjort vårt bästa.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM